Tramer Sorgulama Nedir?

Tramer sorgulama, özellikle ikinci el alım satımlarında kritik rol üstlenen bir işlemdir. Oto ekspertiz işleminden sonra araç alım satımları sırasında başvurulan bir diğer yöntem olan tramer sorgulama, araç alışverişi kapsamında güvenilir bir ticaretin olmazsa olmazlarından biridir. Devlet Hazine Müsteşarlığı’nca 2003 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Tramer, sorgulama işlemleriyle birlikte aracın geçmişine yönelik sorguların görüntülenebilmesine olanak tanımaktadır.

Tramer Sorgulama Neden Önemlidir?

Tramer sorgulama motorlu taşıtlara ait sigorta bilgilerinin tek bir merkezde toplandığı bir sistemdir. Tramer ile araç alım satım işlemleri de dahil olmak üzere motorlu taşıtlar kapsamında yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçebilmektedir. Tramer sorgulama ile birlikte aracın fiyatlandırma konusu gibi özellikleri de rahatlıkla belirlenebilmektedir.

Oto Eskpertiz

Tramer, ya da bilinen diğer ismi ile Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ‘nin bünyesinde yer alan veriler, halka açık bir şekilde kontrol edilebilmektedir. Bununla beraber Tramer sorgulama ihtiyacı duyan her vatandaş, resmi izne tabi olmaksızın satın alacağı araç hakkında detaylı bilgilere ulaşabilmektedir. İkinci el otomobil alışverişlerinden önce aracın sigorta geçmişi gibi önemli bilgilerine ulaşma imkanı sağlayan Tramer sorgulama, bu alışverişlerin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için oldukça büyük önem arz etmektedir.

Tramer Sorgulama ile Hangi Bilgilere Ulaşılabilir?

Tramer sorgulama işlemleri ile birlikte günümüzde araç hakkında birçok bilgiye erişilebilmektedir. Bunlar arasında; hasar kaydı, kasko poliçe bilgileri, trafik poliçesi bilileri ve kaza tespit tutanağına ilişkin aracın kusur oranı gibi bilgiler bulunmaktadır.

Tramer sorgulama işlemini yapabilmek için çeşitli bilgilerin mevcut olması gerekmektedir. Bu bilgiler arasında ise; sigorta şirket, acente ve poliçe numarası yer almaktadır. Tramer sistemine bu bilgiler ile eriştikten sonra Tramer sorgulaması için plaka ve şasi bilgilerini girerek araç hakkındaki detaylar görüntülenebilmektedir.

Tramer ile birlikte araç kaydının sorgulanması gereken durumlarda ise Tramer sorgu ekranına plaka, şasi, motor ve vergi kimlik numaralarının girilmesi gerekmektedir.

Tramer Poliçe Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Tramer ile poliçe sorgulama işlemi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Resmi site üzerindeki Poliçe Sorgulamaları ekranına giriş yaparak, poliçenin güncel bilgilerine ulaşabilmektedir. Tramer poliçe sorgulama işlemi, aynı zamanda E-Devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden tramer poliçe sorgulama işlemi için arama bölümüne Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama (Gerçek Kişi) yazılması yeterli olmaktadır.

Tramer sorgulama, aynı zamanda çağrı merkezi üzerinden de yapılabilmektedir. Bunun için telefon üzerinden 11890 numaralı çağrı merkezini arayarak, gerekli bilgilerin iletilmesi yeterlidir. 18890 çağrı merkezini arayarak Tramer sorgulama işlemi için dakika başına ortalama 4,75 TL’lik bir ücret ödenmektedir.

Tramer Sorgulama İçin Gereken Bilgiler

Tramer sorgulamalarında, yapılacak olan sorgulamaya ilişkin olarak bazı bilgilere sahip olunması gerekmektedir. Buna bağlı olarak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin hizmetlerinin kullanılabilir olması için gereken bilgiler şöyledir;

  • Tramer trafik sigortası sorgulama işlemi için gereken bilgiler; sigorta şirketi, acente numarası ve poliçe numarası şeklindedir.
  • Tramer kasko sigorta sorgulama işlemi için gereken bilgiler; plaka bilgisi ve şasi bilgisi olarak sıralanmaktadır.
  • Tramer kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi için; plaka bilgisi ve sigortalı TC Kimlik numarası bilgisi gerekmektedir. Alternatif olarak plaka bilgisi, sigortalı vergi kimlik numarası bilgileri ile de bu sorgulama yapılabilmektedir.

Tramer Belge Numarası Nedir?

Tramer belge numarası, sigorta şirketlerine göre değişebilen bir numaradır. Tramer belge numarası, her sigorta şirketi için ayrı olarak belirlenmektedir. Tramer sorgulama işlemi eğer poliçe numarası ile yapılacak ise şirketin kod sisteminin kullanılması gerekmektedir.

Tramer belge no, kişiye özel olarak hazırlanan ve Tramer sistemi tarafından belirlenen bir numaradır. Sigorta şirketleri kişiye özel olarak verilen bu numara üzerinden Tramer işlerini yapabilmektedir. Tramer sorgulama işlemleri için ve aynı zamanda sigorta özelinde yapılacak olan işlemler için Tramer belge numarası gerekli olan bir bilgidir.

Tramer Sorgulama ile Kusur Oranı Nasıl Sorgulanır?

Tramer sorgulama işlemi kapsamında aracın geçmişte yapmış olduğu kazalara ait bilgilerin görüntülenebilmesi için Tramer sorgulama ekranına giriş yapılması gerekmektedir. Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama sayfası üzerinden giriş yaptıktan sonra açılan ekranda aracın yapmış olduğu kazalara ait detaylı bilgiler görüntülenmektedir. Bu bilgiler arasında kazalardaki kusur oranları bulunmaktadır. Kaza kusur oranları; %0, %25, %50, %75 ve %100 şeklindedir. Aynı ekrandan ilgili kazalara itiraz edebilme hakkı da bulunmaktadır.

Cep Telefonundan Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer sorgulama işlemi günümüzde interaktif bir şekilde yapılabilmektedir. Sahip olduğunuz bilgileri kullanarak cep telefonundan kısa mesaj (SMS) yolu ile Tramer sorgulama işlemi çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Sorgulanacak olan aracın şasi ya da plaka numarasını 5664’e kısa mesaj olarak göndererek kısa bir süre içerisinde Tramer sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Kısa mesaj yolu ile aracın eksper raporu bilgisine ulaşmak isteniyorsa 5664’e PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARIHI yazılması gerekmektedir. Bu kapsamda aracın hangi kazada hangi parçasının ne zaman değiştiği ile ilgili bilgilere ulaşılabilmektedir. Cep telefonu ile Tramer sorgulaması işlemi için ödenecek olan ücret ise sorgulama başı 8,5 TL’dir.

Alım yapacağınız veya satışını yapacağınız araç için ekspertiz hizmeti ihtiyacınız varsa Otoexperim'i ziyaret edebilirsiniz. Size uygun olan ekspertiz hizmet paketlerimizden birisini tercih edebilirsiniz.

Whatsapp