Araç almak ciddi sorumluluk gerektiren bir iştir. Alım sırasında profesyonel olarak gerekli kontrolleri yaptırmak gerekir. Hele ki ikinci el bir araba alınacaksa, hasar tespiti elzemdir. Araçların her bölümünde ayrı bir sistem vardır. Bu sistemlerin kesinlikle detaylandırılması gerekir. aracın geçmişindeki kazalar ya da değişen parçaları analiz edilmelidir.

Oto Experim olarak ekibimizle tüm kontrollerin yapılmasını sağlıyoruz. Özellikle testlerin titizlikle yapıldığının altını çizmek isteriz. Konusunda uzman olan çalışanlarımız belli testlerden sonra, analiz ve raporlamaları yapar. Grafiklerle anlatımlar daha sağlıklı olur. Dolayısıyla araba almadan evvel, arabanın geçmişi konusunda bilgiler de ortaya çıkmış olur. Bu da alıp almama konusunda etkili faktördür.

İşimizde tarafsız çalıştığımızı belirtmek isteriz. Bizim için yapılan yatırımın doğru ve yerinde kararla alınması önemlidir. Bu nedenle etik değerler ve kurallara uygun olarak çalışıyoruz.

Rot Başı Kontrolü

Araç alt bölümü testi, yapılması gereken testlerden biridir. Burada alt bölümde yer alan çeşitli kısımlar arasında kontroller yapılır. Rot başı bunlardan biridir. Sürüş esnasında direksiyonda boşluk olduğunu fark edebilirsiniz. bunun sebeplerinden biri rot başlarında gevşeme ve aşınma iken, diğer ise direksiyon dişli kutusunda oluşan arızadır. Dişli bölümünün sıklıkla kontrol edilmesi gerekir ki, bu konuda herhangi bir problem yaşanmasın. Burada yer alan yağ sıklıkla kontrol edilip değiştirilmelidir. Olası kazaların önüne böylece geçilmiş olunur.

Rot başlarında meydana gelen boşluklar, gevşemeler, ciddi kazaların oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda sürüş sırasında lastikler iç ve dıştan aşınabilir. Eğer direksiyonda titremeler yoluyla meydana gelen sarsılmalar varsa, bu durum ön lastiklerin balans ayarından kaynaklanan bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Yani böyle bir sorunla karşılaşır karşılaşmaz, ön lastik balansına bakılmalıdır. Eğer direksiyonun dönmesi konusunda normalden daha sert bir durum varsa, bu da lastik hava basıncının normalin altında olmasından kaynaklanır.

Abs Beyin Kontrolü

Rot Ayarı Neden Yapılmalı?

Rot ayarı şu nedenlerden dolayı kesinlikle yapılmalıdır:

  • Rot ayarıyla tekerleklerin yolu tutma gücü artar.
  • Direksiyonun hakimiyeti çok daha iyi duruma gelir. Sürücü sürüş esnasında direksiyon hakimiyeti kaybetme sorunu yaşamaz.
  • Tekerlek aşınmaları önlenir.
  • Dönüşlerde direksiyon otomatik olarak kendisi toplar. Bu da sürüş rahatlığı sağlar.

Kontrollerin zamanından yapılmaması, ciddi kazaların meydana gelmesine neden olur. Ani ara çalmadan evvel özellikle bu kısma bakılmalı, ve ekspertiz raporu incelenmelidir.

Rotil Kontrolü ve Ayarları

Rotil, tekerleklerle alakalı kısımdır. Tekerleklere gelen yatak ve dikey kuvvetleri taşır ve aracın dönme esnasında, direksiyondaki çatallar için pim vazifesini görür. Hareketi direksiyon mafsalına iletir. Gres yağı, rotillerin iyi kayan yüzeyinde bulunur. özellikle binek otomobillerde yağlanmayan rotiller vardır. aşınmanın azalmasını istiyorsanız, böyle bir durumda mutlaka toz kapan sızdırmaz türde olmalıdır. Mafsalın alt ve üst salıncakları rotiller yardımıyla bağlanır. Rotillerin bir ucunda ayarlanabilir özellik vardır. Bu durumda, rotillerin boylarında değişiklikler olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Direksiyon bağlantılarında gevşeklik var mı, özellikle buna bakılır. Bunun pratik bir yöntemi vardır. Araç bir lift üzerine alınır ve tekerleklerin sağa – sola dönüşüne bakılır. Bu noktada levye yardımıyla gevşeklik durumu ölçülür. Doğrusal ve dairesel olarak hareketler yaptırılır. Küresel mafsalın hareketlerinde zorlanma gibi sıkıntılar varsa, hemen rotil değiştirilir. Eğer sorun yoksa, rotil greslenir ve yerine takılır.

Motor Takozlarının Kontrol Edilmesi

Araç alt bölümü testi yapılırken, motor takozlarına da bakılır. Bu bölümde motordan gelen titreşimlerin şaseye gelmesi engellenir. Ayrıca araç saşisinden gelen seslerin vites ve motor bölümüne gelmesi de engellenir. Sürüş sırasında gürültü ya da sarsıntı olması, bu parçada olan arızadan meydana gelir. Kaputu açıp gaz telini çektiğiniz zaman motor blok halinde oynuyorsa, bu durum takozun kırıldığı anlamına gelir.

AKS Körüklerinin Kontrol Edilmesi

Tekerleğin dış aks kafasının su ve tozdan korunması için aks körükleri vardır. bu körüklerin patlak ya da yırtık olması halinde kafa kirlenecektir. Kafanın kirlenmesi demek rulmanların içine toz kaçması demektir. Rulmanların içine toz kaçmasıyla, aks kafası bozulur. Bu noktada mantıklı davranılmalıdır. İşçilik maliyeti yüksek olacağı için, aks kafasının değiştirilmesi gerekir. Acil durumlarda kısa süreliğine körükle idare edilir; ancak bu durumu uzatmamak gerekir. Toz, çamur ve toprak gibi aşındırıcı maddeler göz önünde bulundurularak çok acil değişim yapılmalıdır.

Belirgin Yağ Kaçağının Kontrol Edilmesi

Araçlarda yağlama sistemi ciddi anlamda önemlidir. Malum, araçlarda sürtünme yoğun olarak yaşanabilir. Böyle bir durumda yağlamalar sürtünmelerin meydana gelmesini önler. Araç motorlarında kullanıma göre, farklı nedenlerden dolayı yağ sızıntı ve kaçakları olabilir. Böyle bir durumda aracın diğer sistemlerinin zarar görme ihtimali vardır. Bu neden vasiyet tespit edilip hemen müdahale edilmesi gerekir. Önce yağ karteri contaları kontrol edilmelidir. Bu bölümde problem olmaması durumunda, yağ karterindeki çatlak ve delik kontrol edilmelidir. Ayrıca kartere gelen tıkanıklıkların olma ihtimali de olacağı için, tıkanmalar da kontrol edilmelidir. Araçlardaki yağ lambalarının yanması halinde hemen araç durdurulmalı ve duruma müdahale edilmelidir. Kesinlikle lamba yanarken araç çalıştırılmamalıdır.

Oto Experim olarak tüm bu kontrollerin profesyonel şekilde yapılmasını sağlıyoruz. Aynı zamanda arızalar ve yapılması gerekenler konusunda da ayrıntılı bir dosya hazırlıyoruz. Araç almak isteyen kişiler, durumun ne olduğu konusunda böylece detaylı olarak bilgi sahibi olabiliyor.

Whatsapp