İkinci el araçların kullanımı sırasında birtakım sorunlar ve arızalar ortaya çıkar. Böyle zamanlarda profesyonel destek almak şarttır. Oto Experim olarak arıza durumu tespitleri ve süreç içerisinde yapılması gerekenler konusunda profesyonel destek sunuyoruz. İstanbul içinde faaliyette olan araçların exper durumları konusunda, son teknolojiyi kullanıyor ve müşterilerimizin kısa zaman içinde ihtiyacı olan işlemlerin neticelendirilmesini sağlıyoruz.

Biz, alıcı ve satıcı arasında eşit çizgide duruyoruz. Herhangi bir kuruluşla ya da satış firmasıyla anlaşma halinde değiliz. İşimizi tarafsız şekilde, kurallara uygun olarak yapıyoruz. Bunu yaparken de profesyonel ve işinin ehli kişilerle çalışıyoruz. İkinci el araçların kaza ve tespiti konusunda bize güvenebilirsiniz. Tüm testler tarafımızca titizlikle yapılır. Donanımlı ekibimiz en kısa zamanda sonuçlarla alakalı sizi bilgilendirir.

Motor, Beygir Gücü ve Tork Nedir?

Motor, yakıtın ısı enerjisini mekanik enerjiye çevirir. LPG, benzin ve dizelle çalışan motorlar vardır. dizelli olanların yakıtı motorin ya da mazot olarak geçer. Benzin, standart olarak bildiğimiz benzindir. LPG kullanımı ise sıvı petrol gazı olarak geçer. Çalışma zamanlarına göre iki ve dört zamanlı motorlar bulunur.

Bir beygirin 75 kilogramı bir saniyede bir metre yukarı kaldırabildiğini söyleyebiliriz. Bir atın yaklaşık gücü bu olduğu için, beygir gücü tabirini sık duyarsınız. Motora has bir değer olarak bilinir. Beygir gücünün fazla olması önemli bir ayrıntıdır. Hem tork değeri hem de beygir gücünün ölçülmesi için dinanometre kullanılır.Tork ise, bir aracın çekiş gücü olarak bilinir. Yani teknik olarak motordan tekerleğe olan itme gücüdür. Tork Newton metre ile ölçülür. Torkun yüksek olması, motorun yanma odasında daha kuvvetli yanmasının oluşmasıyla doğru orantılıdır.

Motor Testleri ve Yapılma Sebepleri

Oto Experim olarak motor kontrolü ve testlerini yapıyoruz. Motor kontrolünün kesinlikle yapılması gerekir. Özellikle ikinci el araçlarda zaman içinde motorla alakalı bölümlerde mekanik parçalar zamanla aşınır. Buradaki aşınmalar arızaların meydana gelmesine neden olur. Araç alacak olan kişilerin, satın almayı düşündükleri araçların motor kontrollerini yaptırmaları gerekir. böylece nasıl bir arıza geçmişinin olduğu da ortaya çıkar. Aksi takdirde araç alan kişiler, sonrasında daha büyük maddi hasarlara uğrayabilir.Ekip uzmanları, hassasiyetle bu gibi arızaları tespit eder. Böylece kişiler alım sırasında herhangi bir aksi durum yaşamamış olur. Motor testi, araç almayı düşünen herkesin bilmesi gereken bir ayrıntıdır.

Motor Performansı ve Kontrolü

Motor performans testi dinanometre ile yapılır. Dinanometre sayesinde, araçların motor gücü kontrol edilir. Torkunun hata payına da bakılır. Mesela motorun bir arızası varsa bu arıza tespit edilir ve grafiklerle gösterilir. En ufak bir arıza dahi hemen ortaya çıkar. Performans testlerinde;

  • Motor vuruntu kontrolü
  • Turbo kontörlü
  • Egzoz dumanı kontrolü
  • Motor yapının durumu
  • Motor soğutma suyunun ne durumda olduğu
  • Motor üfleme kontrolü
  • Motorun genel performansı gibi ayrıntılara bakılır.

Yani bu durumda sadece motor gücü dinamometreyle ölçülmez, bunun dışında yukarıda saydığımız detaylar da kontrol edilir. Güvenli sürüş için bu gibi kontrollerin rutin olarak yapılması gerekir. Ayrıca zamanında yapılan bakım, hayat kurtarır.

Motor Vuruntuları ve Üflemelerinin Kontrolü Hakkında

Motor içindeki segman ve pistonlar zaman içinde kullanımla birlikte aşınır. Silindir ile piston arasındaki sızdırmazlığı segmanlar sağlar. Ateşleme esnasındaki basınç ise üst segman tarafından korunur. Segman ve silindir arasında boşluk artınca, basınç eksikliği ortaya çıkar. Böyle bir durum, motorun çekişten düşmesi anlamına gelir.

Motor üflemesi ise bir nevi basınç kaybı olarak geçer. Yağ çubuğunun çıkarılıp, yağ doldurma kabına bakılması lazım. Ancak bu şekilde durumun ne noktada olduğu anlaşılır. Motor üflemesi zamanla motorun yağ akışını arttırır. Bu da motorun yağ yakmasına neden olur. Böyle bir durumda motorun rektifiye edilmesi gerekir. Bu da filtre kabının yağla dolması ve hava filtresinin yağlanması anlamına gelir. Aşırı miktarda olan yağ karterde silindir içinde yukarı çıkar. Bu da motor ömrünün azaldığını gösterir. Yani her ne olursa olsun gerekli kontroller tam zamanında yapılmalı ki, kalıcı bir hasar ortaya çıkmasın. Zamanında müdahaleler olmadığı zaman, daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir.

Motor Yağı Kontrolü

Motor testi içinde motor yağı kontrolü yapılır. Motor yağı araçlarda meydana gelebilecek aşınmaları engeller. Bu nedenle parçaların sağlıklı çalışması için kontrollerin yağ çubuğu üzerinden yapılması gerekir.

Motor Soğutma Suyu Kontrolü

Soğutma suyu kontrolü her 15.000’de bir yaptırılmalıdır. Bu durumda önce hortumların uçlarına bakılır, daha sonra sızıntı varsa kelepçelerin durumuna bakılır. Hortum dış yüzeyinde yarılma, yırtık ve patlak, elastiklik kaybı gibi hasarlar varsa hortumlar değiştirilmelidir.

Egzoz Dumanı Kontrolü

Araç yeni çalıştığında ortaya çıkan egzoz dumanı, kapalı alan içinde yer alan zehiri ortaya çıkarır. Kapalı alan içinde zehirli birikimler olmaması için mutlaka gereken kontrollerin yapılması lazım.

Motor Vuruntusu Kontrolü

Motor vuruntusu gürültü olarak ortaya çıkar. böyle bir durumda silindirde şiddetli basınç dalgası meydana gelir. Çekiç darbesine benzeyen sesler ortaya çıkar. Bu durumda, aynı zamanda piston termik ve mekanik anlamda aşırı yüklenme yaşar. Vuruntunun saptandığı durumlarda hemen müdahale edilmesi gerekir.

Deneyimli ekiplerimiz, profesyonel bakış açısıyla testleri düzenli olarak yapıyor ve bu testlerin sonucunda göre raporlamaları hazırlıyor. Tüm kontrollerin bütün olarak yapılması şarttır.

Whatsapp