Günümüzde en çok gelişim gösteren sanayi sektörlerinden biri de otomobil sektörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Otomobil deyince akla gelen ilk kıstaslardan biri de güç ve hız performans bileşimi olarak biliniyor. Bu ölçüyü yapabilmek için de bazı özel otomobil parçalarından ya da güç sağlayıcılarından yararlanılmaktadır. Bunlardan biri de tork olarak karşımıza çıkıyor. Bu inceleme yazısı içerisinde de tork nedir sorusuna cevap verebilir ve bu yönde kapsamlı bir şekilde açıklama yapabiliriz. İlk olarak genel tanımı ile bu terimden söz edebilir ve ardından da diğer özellikleri kapsamında bir inceleme yapabiliriz.

Oto Ekspertiz

Tork Genel Tanımı

Otomobillerin motorlarında krank mili denen bir parça bulunmaktadır. Bu parçanın bir dakika içerisinde yapmış olduğu dönüş sayısı, tork değerini vermektedir. Dolayısı ile de direkt olarak arabanın çekiş gücü ile alakalı bir değer olduğunu bu yönde söyleyebiliriz. Çünkü tork nedir sorusunun yanıtı kapsamında söylediğimi bu krank mili, arabanın çekiş gücünü sağlayan ana parçalardan biridir. Dolayısı ile de tork değeri ne kadar yüksek olursa, yani bir dakika içerisinde gerçekleşen krank mili dönüş sayısı ne kadar fazla olursa, arabanın çekiş gücü de o kadar fazla olmaktadır. Bunun yanı sıra piston kollarının kısa ya da uzun olması ve bunun gibi durumlar da arabanın çekiş gücünü ve hızını doğrudan etkileyen unsurlardan olarak karşımıza çıkmaktadır. Şimdi de torkun ne işe yaradığı yönünde bilgiler verebiliriz.

Tork Ne İşe Yarar?

Krank milini çeviren parça, piston kollarıdır. Dolayısı ile de piston kollarına verilen güç bu noktada çok önemlidir. Ayrıca motorun sahip olduğu dönme hızının, yani kuvvetinin tekerleri itme kuvvetine doğrudan dönüşmesi, direkt olarak tork ile sağlanmaktadır. Bu bağlamda tork gücünün, arabayı itiş gücü ile doğrudan ilişkili olduğunu ve bu yönde de arabaların incelenmesinde kullanılan önemli kriterlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Tork nedir sorusu kapsamında inceleyebileceğimiz bir diğer konu ise dizel ile benzinli araçlar arasındaki tork farkı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dizel ile Benzinli Arasındaki Tork Farkı

Dizel araçlarda da benzinli araçlarda da farklı yapıları ile piston kolları bulunmaktadır. Bu piston kollarının her iki tür araçlarda da değişik boyutlarda olması sebebi ile tork değerinin de bu yönde değiştiğini söyleyebiliriz. Dizel araçlar içerisinde söz konusu olan piston kolları, genellikle daha uzun bir boyut ile karşımıza çıkmaktadır. Bu bilgi bağlamında benzinli araçlar içerisinde bulunan piston kollarının da daha kısa olduğunu ve bu yönden de daha yavaş motor dönme kuvvetinin sağlandığını söyleyebiliriz. Tork nedir sorusuna da bu yönde, dizel araçlarda yüksek değere sahip olan bir performans ölçüm kıstası olduğu cevabını verebiliriz. Şimdi de tork gücünü etkili bir şekilde kullanmak unsurunun anlamı hakkında bilgi verebiliriz.

Tork Gücünü Etkili Kullanmak Ne Demek?

Bu tabir, genellikle sadece benzinli araç sahiplerinde değil, dizel yakıt türüne sahip olan araç sahipleri tarafından anılmaktadır. Bu bağlamda dizel yakıt tipine sahip olan bir araçta, tork gücü daha yüksek olduğu için itiş kuvvetinin de daha fazla olduğunu ve daha yüksek performansın elde edildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca tork gücü ne kadar yüksek olursa, aracın en az kuvveti uygulayarak en yüksek performansı elde edebilme gücü de o kadar yüksek olabilmektedir. Bu bilgilerin tamamı bağlamında, otomotiv sektöründe üretimi devam eden araçları incelerken, tork değerlerine de dikkat edebileceğinizi ve bu yol ile de otomobillerin sahip oldukları hız, güç ve diğer performans durumları hakkında bilgi sahibi olabileceğinizi söyleyebiliriz.

Tork Performansı Nasıl Öğrenilir?

Eğer aracınızın tork değerini değerlendirmek ve performansını daha yakından incelemek istiyorsanız, profesyonel oto ekspertiz hizmetimizle size yardımcı olabiliriz. Detaylı incelemeler ve uzman ekibimizle gerçekleştirdiğimiz ekspertiz hizmetimizle, aracınızın tork performansı ve genel durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için OtoExperim'i ziyaret edebilirsiniz.
Whatsapp