Motorlu taşıtlarda bilinmesi gereken bir çok terim ve ayar vardır. Bu terimleri bilmek aracı daha güvenilir kullanmamızı sağlar. Rölanti de bu terimlerden biridir. İçten yanmalı motorların çalışma prensibi ile alakalı olan bu terim aracın en düşük devirde çalışması anlamına gelir. Motor çalışır haldeyken aracın hareketsiz kalma durumu rölanti olarak tanımlanır. Şimdi gelin rölanti nedir, rölanti ayarı nedir, araç rölantideyken nelere dikkat etmemiz gerekir inceleyelim. Rölanti ile ilgili bilmeniz gereken her şey burada!

Oto Ekspertiz

Rölanti Nedir?

Rölanti kelimesi dilimize Fransızca’dan geçen bir kelimedir. Aracın minimum hızda çalışması anlamına gelir. Aslında araç rölantideyken hareketsizdir. Sadece motor çalışır. Rölantide olan araç minimum devir sayısına sahiptir. Her aracın kendine has rölanti ayarı vardır. Araçlar üretilirken aracın motor gücü, devri gibi teknik özelliklerine bağlı olarak rölanti ayarı belirlenir. Fabrikadan çıkan araçlar doğru rölanti ayarına sahip bir şekilde kullanıma sunulur. Bir aracın ideal rölanti devri fabrika ayarlarında bellidir. Bu noktada motor gücü ve motorun silindir sayısı rölanti devrinde belirleyici unsurdur. Motorun silindir sayısı arttıkça rölanti devri de o oranda düşecektir.

Rölanti ayarı nasıl yapılmalıdır

Rölanti ayarı nedir, nasıl yapılmalıdır?

Rölanti ayarı kullanıcının kendi isteği doğrultusunda tamirciye gidip değiştirilebilir. Rölanti ayarının fabrika ayarlarında kalması en doğrusudur, lakin ehliyetini yeni alan kişiler için bu durum biraz farklıdır. Özellikle yeni ehliyet almış ve aracı ilk kaldırmada zorlanan kişiler için rölanti devrini yükseltmek gerekir. Bu sayede aracın stop etmesi zorlaşır. Kişi aracı daha kolay kaldırıp stop ettirmeden durdurur. Aracı profesyonelce kullanmaya başladıktan sonra rölanti ayarı fabrika ayarlarına döndürülmelidir. Bu sayede araç kendi gücünde zorlanmadan çalışacaktır.

Rölanti arızası nedir

Rölanti arızası nedir?

ölanti arızası her araçta olabilirken LPG’li araçlarda daha sık olmaktadır. Bunun sebebi ise araç maifoldunun benzinli araçlarda hava almasıdır. Bu da gaz ve benzin ayarında rölantiyi olumsuz etkiler. Özellikle LPG’li araçlarda LPG göstergesinin eskimiş olması rölanti ayarını yapmanızı engeller. LPG’li araçların beyninde zamanla yağ ve tortular birikir. Bu da aracın rölanti devrini bozar. Her LPG’li aracın diyafram ayarı 50.000 kilometrede değiştirilmelidir. Bu sayede aracınız nefes alacak ve rölantide daha az yakıt harcayacaktır.

Motor Rölanti Nedir?

Motor rölanti nedir, ne işe yarar?

Bir aracın rölanti ayarı kullanılan motor tipi ve markası ile alakalıdır. Genelde 500 ila 1000 devir / dakika arasında değişkenlik verir. Bu devir altında çalışan motor ya tekler ya da durur. Motor çalışmasına rağmen aracın hareket etmesini sağlayın aktarım organıdır rölanti. Birçok araç kullanıcısı daha az yakıt tüketeceğini düşündüğü için bu yöntemi uygular ancak durum çok daha farklıdır.

Araç Rölantideyken ne kadar yakıt tüketir?

Araç rölantideyken ne kadar yakıt tüketir?

Araç çalıştıktan ve motor rölanti halinde iken mümkün olan en az devri çevirir. Bu krank milindeki dönme eylemi mevcut pistonların yukarı aşağı hareket etmesi ile oluşur. Bu hareket ancak bir yanma sonucu ile ortaya çıkmaktadır. Yanma durumunun gerçekleştirilmesi için yakıt gereklidir.

Motor rölantideyken yakıt tüketimi hareket olmadığı için saat bazında ölçümlenebilir. Motor tipi, hacmi ve silindir sayısına göre yakıt tüketimi farklılık gösterir. Ortalama olarak motorlar rölanti halinde iken 0,3 litre ile 2,5 litre arasında yakıt tüketimi yaparlar.

Bu değerler manuel araçlar için geçerlidir. Otomatik araçlarda ise vites D pozisyonunda tork konvertörü devreye girmektedir. Bu nedenle 0,3 litre ile 0,5 litre / saat ekleme yapılması gerekmektedir.

Araç rölantideyken nelere dikkat etmemiz gerekir?

Araç rölantideyken nelere dikkat etmemiz gerekir?

Motor her açılıp kapandığında motorun içine aktarılan yağın kartere süzülmesi nedeniyle az da olsa yıpranma oluşur. Bu aşınma kısa süreli aç kapa yaptığımız için önemsenmez. Motoru her çalıştırdığımızda ilk ateşleme sebebi ile anlık yakıt tüketimi artar. 25-30 saniye üzerindeki zamanlarda motoru kapatmak az da olsa yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Fakat ateşleme organları her seferde yıpranacaktır.

Araçlarda bulunan start-stop sistemi araç rölantide iken çok fazla yakıt tüketimi yaptığı için geliştirilmiş bir sistemdir. Daha az bir yıpranma ile aracın durdurur. Motoru devre dışı bırakır ve herhangi bir araç içerisinde aksiyon alındığı anda motor tekrardan kendini otomatik olarak çalıştırır. Star-stop teknolojisi sayesinde yakıt tasarrufu sağlanır ve motor ömrü uzar.

ÖNEMLİ NOTLAR;

  • Araç rölantide 10 saniyeden fazla kalırsa motoru kapatın
  • Araç motorunu rölantide çalıştırarak ısıtmayın.
  • Araç içini aracı rölantiye alarak ısıtmayın.

Araçtaki Rölanti Problemi için Ekspertiz Raporu

Oto ekspertiz hizmeti, motorlu taşıtların güvenliği ve performansı açısından kritik bir öneme sahiptir. Araç sahipleri, araçlarının rölanti ayarlarından yakıt tüketimine kadar birçok önemli detayı kontrol etmek ve düzenlemek için ekspertiz hizmetlerinden faydalanabilirler. Rölanti, aracın minimum hızda çalıştığı durumu ifade eder ve her aracın kendi rölanti ayarı bulunur. Ekspertiz süreci, aracın motor gücü, devir sayısı ve diğer teknik özelliklerini inceleyerek, rölanti ayarlarını fabrika standartlarına uygun bir şekilde optimize edebilir. Ayrıca, ekspertiz hizmeti sayesinde potansiyel rölanti arızaları tespit edilerek, zamanında müdahale edilebilir. Bu da aracın daha güvenli ve sorunsuz bir şekilde kullanılmasını sağlar. Ekspertiz firmalarının sunduğu detaylı inceleme ve ayar hizmetleri, araç sahiplerine kendi araçlarını daha iyi anlamaları ve uzun ömürlü bir kullanım sağlamaları konusunda yardımcı olur. Dolayısıyla, oto ekspertiz hizmeti, araç sahiplerinin güvenliği ve konforu için önemli bir katkı sunmaktadır.
Whatsapp