Otomobil sektörü, teknoloji ve sanayi sektörlerinin ortak üretim alanlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sektör, tüm dünya üzerinde son derece geniş bir alan üzerinde etkin bir şekilde üretim sağlamakta ve bu yönde de ürünlerini yüksek talebi karşılaşmak üzere pazarlamaktadır. Bu bağlamda otomobil konusunda sürekli olarak gelişmelerin kaydedildiğini ve bu yönde de yeni özelliklerin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de araçların mekanik yönlerinin sürekli geliştiğini ve yeni özellikler sayesinde araçların çok daha kolay bir şekilde ve konforlu bir şekilde kullanılabildiğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda kaydedilen en büyük gelişmelerden biri de otomatik şanzıman sisteminin araç beyni ile kontrol edilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazı içerisinde de otomatik şanzıman beyin kontrolü özelliklerinden söz edebilir ve bu kontrol kapsamında hangi görevlerin nasıl yapıldığı yönünde bilgi verebiliriz.

Motor Beyni ile Şanzıman Kontrolü

Bir iletim, yani aktarım kontrol modülü olan ECU, yani elektronik kontrol modülü, arabanın beyni olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu beyin sayesinde arabanın motorunda aktif olan tüm parametreler ayrı ayrı hesaplanmakta ve bu yönde de aracın çalışma mekanizması kontrol edilerek ilgili komutlar otomatik olarak verilmektedir. Otomatik şanzıman beyin kontrolü dahilinde de motor beyni, şanzımana kullanıcının komutlarına eş zamanlı olarak komutlar göndermekte ve bu yönde de şanzımanı otomatik olarak yönetmektedir. Debriyaj sistemine sahip olan otomobillerde bulunmayan ve sadece otomatik vites seçeneği ile çalışan otomobillerde geçerli olan bu özellik sayesinde, motor beyninin şanzımanı yönettiğini ve bu yol ile de vites atımlarının otomatik olarak gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu sayede de son derece büyük bir kolaylık elde edilmekte ve konforlu bir şekilde seyahat sağlanmaktadır.

Otomatik Şanzıman Kontrolü Özellikleri

PCM, yani aktarma organları birleştirme modülü ile ECU, yani motor beyni bu otomatik seçenekli arabalarda birleşik halde bulunmakta ve bu bağlamda da aracın yürüyen aksanı, otomatik bir şekilde kontrol edilmektedir. Otomatik şanzıman beyin kontrolü sayesinde de itiş gücü direkt olarak piston kolları üzerinden motora aktarılmakta ve herhangi bir debriyaj işlemi gerekmeden devir dengesi sağlanmaktadır. Bu bağlamda performans açısından da söz konusu sistemin ve kontrol mekanizmasının oldukça kullanışlı bir yapıya sahip olduğu yönünde bilgi verebiliriz. Şimdi de söz ettiğimiz bu otomatik şanzıman beyin kontrolü dahilinde söz konusu olabilecek arıza türlerinden söz edebilir ve ardından da bu arızaları nasıl tespit edebileceğiniz yönünde bilgiler verebiliriz.

oto ekspertiz

Otomatik Şanzıman Arızaları

Bu tip otomobiller kapsamında geçerli olan, yani meydana gelebilen arıza seçenekleri kısıtlıdır. Çünkü kontrol, tamamen ECU üzerinde olmaktadır. Bu bağlamda bakımı yapılmayan ya da devirsiz triptonik seçenek üzerinden kullanılan araçlarda birtakım arızalar görülebilmektedir. Bu arızalar neticesinde araç performansı düşebilmekte ve hatta yürüyen aksanda da birtakım sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu bağlamda ilgili arıza tespit uygulamaları sağlanmalı ve bu yönde de onarım aşamasına devam edilmelidir. Şimdi de hangi yollar ile arızaların tespit edilebildiğini açıklayabiliriz.

Arıza Tespit Yolları

OtoExperim ekspertiz hizmetleri aracılığı ile son derece kolay bir şekilde şanzıman üzerinde ya da diğer aksanlar üzerinde hangi arızaların söz konusu olduğunu öğrenebilir ve bu yol ile de yapılması gereken müdahale konusunda direkt olarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunun yanı sıra firmamız aracılığı ile bahsetmiş olduğumuz bu oto eksper hizmetini de en kaliteli şekilde alabileceğiniz yönünde bilgi verebilir ve tüm bilgisayar ve dijital donanımların da son seviye ile kullanıldığını ekleyebiliriz.

Whatsapp