Son dönemlerde sıfır araçlara gelen zamlar ile birlikte 2. El araç piyasasına olan rağbet artmıştır. İkinci el araba piyasası her bütçeye uygun araç çeşidi ile tüketicileri cezbetmektedir. Tüketiciler ikinci el araçları alırken en uygun fiyata sahip olanı almak istemektedir. Fakat her aracın kalitesine göre fiyatının olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden de ikinci el araç dolandırıcılığı artmaktadır.

Düşük kaliteli, arızalı araçları değerinden yükseğe satmak isteyen satıcılar ile aracı almak isteyen kişileri mağdur etmektedir. Bu yüzden ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. İşte sizler için hap niteliğinde ikinci el araba alacaklara tavsiyeler!

İkinci El Araba Alırken Mutlaka Bilmeniz Gereken 12 Bilgi

Aşağıda ikinci el araba alırken bilmeniz gerekenleri sıraladık. İkinci el araç alırken yapılması gerekenler nelerdir öğrendikten sonra güvenle alışveriş yapabilirsiniz. Lütfen bu konulara dikkat ediniz ve ikinci el araba alırken mağdur olmayınız.

1.Aracın Kaç Kez Satıldığını Öğrenin

İkinci el araç piyasasında en önemli noktalardan biri aracın kaç kez el değiştirdiğidir. İkinci el araba alacak kişiler aracı ilk sahibinden almayı isterler. Lakin bu her zaman mümkün değildir. Önemli olan aracın hangi aralıklarla sahip değiştirdiğidir. Örneğin araç son kullanıcısında kaç sene kalmış, bu önemli bir detaydır.

Eğer bir araç çok fazla satılmış ise alan kişinin memnun olmadığı anlamına gelir. Bunu öğrenmenin çok kolay bir yolu vardır. 5664 SMS uygulaması ile DETAY boşluk PLAKA yazarak aracın eski ruhsat sahiplerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu SMS ile aracın kaç yıldır son kullanıcıda olduğunu ve kaskolu kullanım zamanını öğrenebilirsiniz.

2.Oto Ekspertiz Yaptırın

İkinci el araç alırken yapmanız gereken en önemli şey oto ekspertizdir. Oto ekspertiz ile aracın kaza, boya, değişen, mekanik ve teknik tüm durumunu öğrenebilirsiniz. İkinci el araçların ufak tefek bir çok kazası bulunur. Buna aracı park ederken bir kenara sürtmek de dahildir. Bu gibi kazalar küçük rütuşlar ile kapatılır ve gizlenir. Bu kazaların varlığını öğrenmenin tek yolu ise oto ekspertizdir.

Oto ekspertiz raporu aracın hangi parçasının değiştiğini, hangi bölgelerinde boya olduğunu, motor gücünü, tekerleklerin durumunu, airbag, fren ve kaporta durumu hakkında detaylı bilgi içerir. Bu aşamada aracınızı güvenilir, tarafsız ve kurumsal hizmet veren ekspertize götürmeniz gerekir. TSE belgeli, imzalı ve kaşeli ekspertiz raporu sunan firmalar ile çalışarak aracın tüm sağlık problemlerini güvenle öğrenebilirsiniz. Üstelik Nisan ayında gelen düzenleme ile ikinci el araba alırken oto ekspertiz zorunlu hale geldi.

3.Aracın Fiyatını Karşılaştırın

İkinci el araç satın alırken aracın fiyatını muadilleri ile karşılaştırmanız gerekir. Aracın mevcut durumunu kilometresini, modelini ve yılını doğru bir şekilde filtreleyerek araştırma yapmanız mümkündür. Muhakkak ki birebir sonuç bulamazsınız ama bu araştırma aracın gerçek fiyatı hakkında size bilgi verecektir.

Aynı model ve özelliklere sahip araçların fiyatları ile sizin satın almak istediğiniz aracın fiyatı doğru orantılı olmalıdır. Bu sayede aracın gerçek fiyatı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

4.Aracın Motor Mekanik Kontrolü

Oto ekspertiz yaptırırken öğrenebileceğiniz motor mekanik durumu aracın genel sağlığı hakkında size bilgi verecektir. Bir aracın motorunun sağlam ve güçlü olması o aracın sağlıklı olduğu anlamına gelir. Fakat sadece motor kontrolü yetmez. Aracın mekanik kontrolü de motor kadar önemlidir.

Mekanik kontrolünde aracın mekanik aksamlarının düzgün çalışıp çalışmadığı test edilir. Bu işlemde oto ekspertiz uzmanları aracın alt kısımlarını kontrol eder. Araç alttan herhangi bir darbe almış mı bakılır. Yağ ve egzoz kaçağı varsa not alınır. Bu sayede aracı satın alacaksanız bile gerçek değerinin size sunulan fiyattan daha düşük olduğunu anlayabilirsiniz. Ona göre de pazarlık yaparsınız.

5.Lastik Performansını Öğrenin

Satın almak istediğiniz aracın yolda güvenle gitmesi için lastik kalitesinin yüksek olması gerekir. Bu yüzden araç lastiklerinin kalite standartlarını karşılaması gerekir. İkinci el aracı alırken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri lastik diş derinliklerinin yasal aşınma oranının 1,6mm altında olmamasıdır.

Aracın muayeneden geçmesi için lastik derinliğinin 1,6mm üzerinde olması gerekir. Eğer lastik diş derinliği muayeneden geçmeye uygun değilse araç fiyatını olumsuz oranda etkileyecektir. Bu da size olumlu oranda yansıyacaktır. Ama aracı satın alırsanız lastikleri değiştirmeniz gerekecek.

6.Araç Kilometresini Öğrenin

Aracın bugüne kadar kaç km yol gittiği ikinci el araçların fiyatlarını etkileyen önemli etmenler arasında yer alır. Aracın kilometre oranı motor ve yürür aksamlar üzerinde etkilidir. Araç ne kadar fazla km yapmış ise aksamlar da o denli zarar görür. Bu nedenle aracı satın almadan önce gerçek kilometresinin kaç olduğunu öğrenmelisiniz.

Aracın gerçek kilometresi dolandırıcılar tarafından size farklı gösterilebilir. En doğru bilgiyi TÜVTÜRK ve servis kayıtlarından öğrenebilirsiniz.

7.Aracın Hasar Kaydını Öğrenin

İkinci el araç alırken hasar kaydını öğrenmeniz gerekir. Çünkü aracın gerçek fiyatını en çok etkileyen etmenlerden biri hasar kaydıdır. İkinci el araçlarda aklınızda soru işareti kalmaması için hasar kaydı sorgusu yaptırmanız gerekir. Oldukça kolay olan bu işlemi bir SMS ile öğrenebilirsiniz. Telefonunuzdan 5664’e HASAR boşluk PLAKA ya da HASAR boşluk ŞASİ NUMARASI girerek öğrenebilirsiniz. 7TL ücreti olan bu uygulama ile binlerce liralık zarardan kurtulmanız mümkündür.

8.Aracın Yedek Anahtarı Var Mı Öğrenin

Her araç 2 adet anahtar ile ilk satıcıya satılır. Araç zamanla el değiştirdikçe yedek anahtarı kaybolabilir ya da kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bu yüzden güvenle 2. El araç almak istiyorsanız aracın yedek anahtarına da sahip olmalısınız.

İkinci el araç alırken hırsızlık mağduru olmamak için aracın kaç tane yedek anahtarı olduğunu öğrenmelisiniz. Ayrıca aracınız perte çıkar ya da çalınır ise kasko sizden aracın ruhsat ve yedek anahtarını ister. Güvenli bir alışveriş için aracın yedek anahtarı önemli bir etkendir.

Son olarak aracın içinde ilk yardım seti, kitapçık, stepne ve kriko gibi ekipmanlar olmalıdır. Tüm ekipmanları tam olan araçlar ekstra harcama yapmanızı önleyecektir.

9.Aracın Borcu Olup Olmadığını Öğrenin

İkinci el araç alırken aracın MTV, TPC gibi vergi borçları var mı öğrenmelisiniz. Bazı durumlarda araç hacizli olabilir. Haciz kalkmadan aracın size satılması mümkün değildir. İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden aracın ruhsat sahibi e – devlet şifresi ile sisteme girebilir ve kolayca sorgulama yapabilirsiniz.

Bu işlemi aracı satın alacağınız zaman noter de yapmaktadır. Fakat noterde bir aksilik çıkmaması açısından önceden bu borçlar ödenmelidir.

10.Satıcının Aracı Neden Satmak İstediğini Öğrenin

İkinci el araç alırken satın almak istediğiniz aracın neden satıldığı önemlidir. Bu yüzden satıcıya belli başlı bazı sorular sormanız gerekir. Bunlar arasında aşağıdaki soruları sormayı unutmayınız.

· Aracı neden satıyorsunuz?

· Ne zamandan beri bu aracı kullanıyorsunuz?

· Aracın hasar kaydı nedir?

· Aracın genel durumu nedir?

· Motoru ne durumda?

· Son bakımları ne zaman yapıldı?

· Hangi parçaları değişti?

Aracı neden satıyorsunuz sorusuna her zaman doğru yanıtı alamayabilirsiniz. Fakat diğer sorular ile aracın genel durumu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

11.Aracı Temizken ve Gölgede İnceleyin

İkinci el araçlar kirli iken hasarlı ya da çizikli bölgeleri anlamak zor olacaktır. Bu yüzden aracın temiz ve gölge bir yerde incelenmesi gerekir. Güneş ışığının altında aracın çiziklerini kolayca göremezsiniz. Gölge bir yerde ve temiz bir şekilde aracı inceleyerek detaylı analizini yapabilirsiniz.

12.Test Sürüşü Yapın

Aracı gördükten sonra satın almayı düşünüyorsanız test sürüşü yapın ve yürüyeninde bir problem olup olmadığını inceleyin. Direksiyon sallanıyor mu, yol tutuşu nasıl, vites geçişleri kolay mı gibi sorulara bu şekilde yanıt bulabilirsiniz.

Ayrıca araç kliması çalışıyor mu, camlar kolayca açılıp kapanıyor mu, iç döşemelerin kalitesi gibi tüm bilgileri bu sayede öğrenebilirsiniz.

İkinci El Araç Alırken Sıklıkla Sorulan Sorular

2 el araba alırken ödeme nasıl yapılır?

Noterde araç devri esnasında parayı nakit, çek ya da banka havalesi şeklinde yapabilirsiniz.

2. El araç alırken Gerekli Evraklar nelerdir?

· Noter satış belgesi,

· Vergi ilişik kesme belgesi,

· Trafik sigortası poliçesi,

· Tescil ve trafik belgesi,

· Plaka numarası,

· Vergi numarası,

· İşlemleri bir başkası takip edecekse, vekalet.

2. el araba alırken kaç km olmalı?

İkinci el araç alırken 200.000 km üzerindeki araçlara dikkat ediniz. Dizel araçlar 1.000.000 km ye kadar kullanılsa da teknik ve mekanik problemler 200.000 km’den sonra artacaktır.

Oto ekspertiz hizmetimizle, alıcıları potansiyel sorunlardan koruyarak güvenilir bir ikinci el araç alım süreci sunuyoruz. Detaylı bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Whatsapp