Araç sahipleri araçlarda bulunan ikaz ve arıza işaretlerinin ne anlama geldiğini bilmelidir. Bu sayede araç bir arıza yaptığı zaman anlık müdahale edebilirsiniz. Bugün Honda markalı araçların ikaz lambaları ve arıza işaretleri ne anlama geliyor inceleyeceğiz. Honra Arıza Lambaları ve İşaretleri rehberi ile yolda kalmazsınız.

Yazımızda Honda Civic, CRV, Jazz, CRZ, Integra, Prelude, S2000, Shuttle, Stream gibi Honda modellerinin ikaz lambalarının bize ne demek istediğiniz öğreneceğiz. Hadi başlayalım.

En Kapsamlı Honda Arıza Lambası Anlamları

1.Emniyet Kemeri İkaz Lambası

Emniyet kemeri ikaz lambası sürücü ve yön yolcu için yanar. Bu lamba kontak anahtarını ON konumuna getirdiğinizde emniyet kemerini takmazsanız yanar. Emniyet kemerini takana kadar bip şeklinde sesler ile ikaz lambası sizi uyarır. Şoför ve ön yolcu kemeri taktıktan sonra ikaz lambası söner. Eğer kemeri takmanıza rağmen ikaz lambası sönmüyor ise sensör arızası oluşmuş demektir.

2.Gösterge panelinde anahtar simgesi belirmesi

Kontak anahtarı LOCK konumunda iken sürücü kapısı açılır ise bu simge görünür. Eğer bu simgeyi görürseniz kontak anahtarını kontaktan çıkarmanız gerekir.

3.Anahtar üzerinde ünlem işareti

Bu işaret Accord, Jazz ve Civic modellerinde çıkar. Gösterge panelinde anahtarsız giriş sistemi gösterge uyarısıdır. Bu durumda güç modunu ON ( AÇIK) yaparak sistemin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Anahtarlı ve anahtarsız her çalıştırma işleminde sorun var ise bu ışık yanar. Aracın servis kontrolü yapılması gerekir.

4.Araç üzerinde İngiliz anahtarı simgesi

Aracın servis süresinin 30 güne yakın bir sürede yapılması gerektiğinde yanar. Mesafeler 10 km de bir geriye doğru sayacak. Kalan gün sayısı da bu oranda geriye doğru sayılacaktır.

5.VSA ( Araç denge destek) OFF (Kapalı) İkaz Lambası

VSA aracın dengeleme sitemidir. Kontak açıldığında birkaç saniyeliğine yanar ve söner. Araç her açılıp kapandığında VSA devreye girecektir. Bu sistem aracın kaygan yüzeylerde çekişini düzenler. Frenleri seçer ve uygular. VSA devreye girerse motor gaza basılmasına müsaade etmez. Bu noktada aracın hidrolik sisteminden sesler gelecektir. Yanıp yönen gösterge lambasının üzerine bip sesi duyana kadar basılı tutunuz. Sürücü kontorl panelinin üzerinde bulunan bu düğme basılı tuttuktan sonra sönecektir.

VSA sistemi arızalı ise arazın fren ve viraj sisteminde bir problem olmayacaktır. Lakin aracın VSA çekiş ve denge sistemi çalışmayacaktır. Bunun sonucunda ise aracınız çamura ya kara saplanır ise VSA’yı kapatarak buradan kurtulabilirsiniz. Kurtultundan sonra VSA’yı tekrar açtığınızdan emin olunuz.

6. VSA Araç Denge Destek Sistemi

VSA kontak açıldığında yanar birkaç saniye sonra söner. VSA devreye girdiğinde ise sürekli yanıp söner. Eğer yokuşta kalkış desteğinde bir sorun yaşarsanız sürekli yanar. Bu olursa aracı servise götürünüz.

7.C ve Su Üzerinde Anahtar Simgesi

Honda’nın Jazz, Accor ve Civic modellerinde olan bir arız ikaz lambasıdır. Bu simgenin anlamı düşük sıcaklık gösterge lambasıdır. Kontak açıldığı zaman bu simge yanar ardından söner. Motor soğutma suyu sıcaklığı düşük ise bu simge yanacaktır. Ayrıca motor normal sıcaklığına geldiğinde de yanıyor ise sıcaklık sensörleri arızalı demektir.

8.Benziklik Pompa İkaz Lambası

Düşük yakıt anlamına gelir. Depodaki yakıtın 7,5 lt altına düştüğü anlamına gelir. Ayrıca yakıt göstergesi bozuk ise sürekli yanar. Eğer yanıp sönüyor ise aracı servise götürebilirsiniz.

9.İngiliz Anahtarı Simgesi

Aracın servis işleminin 10 günden daha kısa sürede yapılması gerektiğini gösterir.

10.Vites Büyütme Gösterge Lambası

Vites arttırmanız gerektiğinde bu simge yanar.

11.Hava Yastığı Sistemi Gösterge Lambası

Kontak açıldığında yanar, ardından söner. Hava yastığı sistemi, yan hava yastığı sistemi, perde hava yastığı sistemi ve emniyet kemeri gericisi sistemlerinde bir arıza var ise sürekli yanar.

12.ECON Modu Gösterge Lambası

Çiçeğe benzer bir simgedir. Kontak açılınca yanar ve motor çalıştığı zaman sönecektir. ECON modu açık olduğunda yanar.

13.Şanzıman Gösterge Lambası

D harfi olan bu lambada araç çalışınca yanar sonra söner. Eğer şanzıman sisteminde bir arıza var ise sürüş esnasında yanar. Bu durumda ani kalkış ve hızlanma yapmayınız. Aracı hemen bir servise gösteriniz.

14.Göstege Panelinde M 2 Yazısı

Manuel sıralı vites değiştirme modu kullandığınız zaman yanan bu lamba sıralı vites değiştirme modudur. Vites konum gösterge lambası olarak da bilinir. Eğer şanzımanda bir problem varsa da yanmaktadır.

15.Yüksek Sıcaklık İkaz Lambası

Araç açıldığında yanar, sonra söner. Motorun soğutma suyu sıcaklığı yükselir ise yanar söner. Eğer sıcaklık sürekli yükselmeye devam ederse yanık kalır. Eğer aracı sürerken yanıp sönüyor ise aracınız hararet yapmış demektir. Bu noktada aracı dinlendirebilir ya da yavaş kullanabilirsiniz.

16.İmmobilizer Sistem Lambası

Gösterge panelinde anahtar uyarı lambası çıkmasıdır. Bu sistem araç anahtarı tanıyamaz ise yanar. Eğer lamba yanıp sönüyor ise motor çalışmaz. Bu noktada anahtarı tekrar takıp çıkarınız. Lamba sürekli yanıp söüyor ise aracı servise götürünüz.

17.Bagaj Açık İkaz Lambası

Kontağı açtığınızda yanar motor çalışınca söner. Bagaj tam kapalı değil ise yanar. Bagaj kapandığında söner.

18.Damlayan Musluk İkaz Lambası

Kontağı açınca yanar ve motor çalışınca söner. Eğer aracı sürerken yanarsa hemen güvenli bir yerde durmanız gerekir. Bu motor yağ basıncının düşük olduğu anlamına gelir. Bu lamba sürüş esnasında yanar ise hemen aracı durdurun ve güvenli bir yere parkedin. Motoru kapatın. 1 dakika bekledikten sonra kaputu açın. Sonra tekrar motoru çalıştırın ve yağ basıncını kontrol edin. Lamba söner ise aracı tekrar kullanabilirsiniz. Eğer lamba sönmez ise aracı yetkili servise götürünüz.

19.DRL Gündüz Seyir Lambaları

Kontağı açtığınız zaman yanar, kapatınca söner. DLR sisteminde bir sorun var ise sürekli yanar.

20. Gösterge Panelinde Akü Simgesi Yanması

Akü şarj olmuyor ise lamba yanar. Aracı sürerken yanıyor ise elektrik sisteminde bir arıza vardır. Isıta, soğutma ve klima sistemlerini kapatınız. Ayrıca arka rezistansı da kapatınız. Ardından yetkili servise gidiniz. Detaylı bilgi için elektronik bölümü testi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

21. Kapı Açık İkaz Lambası

Araç kapılarından biri açık kalmış ise ikaz lambası yanar. Aracı sürerken kapı açılır ise bip sesi çıkar ve ikaz lambası yanar.

22. Musluk Motor Arıza Lambası

Aracın motor emisyon sisteminde arıza var ise yanar. Motor silindiri tekliyor ise yanıp söner. Yakıt dolum kapağı gevşek ise yanar. Aracı sürerken yanıyor ise emisyon sistemini yetkili servise gösteriniz. Bu noktada önce aracı durdurun sonra motoru 10 dk dinlendirin.

Aracı servise götürmeden önce yüksek devir yapmaktan kaçının. 50km/s geçmeyiniz.

23.ABS Lambası Yanması

Araç çalıştığında yanar, sonra söner. Eğer lamba sürekli yanıyor ise frenler normal çalışır ama kilitleme fonksiyonu çalışmaz. ABS sistemi tekerleklerin kitlenmesini önler. Ayrıca ABS ön ve arkaya eşit oranda fren gücü dağıtır. ABS karlı ve buzlu yollarda kendiliğinden devreye girer. Aracın hızı 10km/s altına düştüğünde durur.

ABS’nin doğru çalışması için araç lastiklerinin doğru olması gerekir. Bir de ABS aracın fren yaparken kontrolünü elinizde tutmanızı sağlar.

24.El Freni ve Fren Sistemi İkaz Lambası

Aracınızda kırmızı yanan bir lambadır. El freni çekilirken yanar sonra söner. Arıza var ise fren hidroliği düşük olabilir. Bu nedenle ikaz lambası sürekli yanar. El freni tam inmeden lamba yanıyor ise bip sesi ile uyarı verir. Bu durumda detaylı kontrolünü sağlamak istiyorsanız fren bölümü testi yaptırmalısınız. Eğer fren bölümü testi ve diğer aksamlarla alakalı bir kontrol yaptıracaksanız sizleri Oto Experim şubelerine bekliyoruz.

25.EPS Elektrikli Hidrolik Direksiyon Sitemi Gösterge Lambası

Kontak açılınca yanar, sonra söner. EPS yanmaya devam ediyor ise araç hidrolik direksiyon sisteminde bir sorun var demektir.

26.Kar Tanesi Uyarı Lambası

Kontak açık iken hava sıcaklığı 3 derecenin altına iner ise yanar. Bu buzlanma tehlikesi olduğu anlamına gelir.

27.Yolcu Ön Hava Yastığı Açma / Kapama İkaz Lambası

Kontak açılınca yanarlar araç çalışınca sönerler. Yolcu ön hava yastığı devreye girerse araç ikaz lambası tekrar yanar ve 1 dk yanmaya devam eder. Yolcu ön hava yastğı devre dışı ise ikaz lambası sürekli yanar.

28.Sabit Hız Ana Göstergesi

MAIN düğmesine basıp sonra LIM düğmesine bastığınız zaman lamba yanar. Gaza basmanıza gerek olmadan hızınızı sabitler. İyi havalarda ve açık yollarda kullanmak tavsiye edilir. Sabit hız ayarını kapatmak için CRUISE düğmesine basınız.

29.Düşük Lastik Basıncı / İnik Lastik İkaz Lambası

Kontak açıldığında yanar, sonra söner. Eğer araç lastikleri inik ise sürekli yanar. Aracı sürerken yanıyor ise aracı durdurup lastikleri kontrol ediniz. Eğer lastikler inmiş ise en yakın benzinlikte şişiriniz. Eğer lastikler şişirildikten sonra yanmaya devam ediyor ise sistemde arıza var demektir.

30.MARŞ Sistemi Gösterge Lambası

Aracın marş sistemi arızalı ise yanar. Motor marş/stop lambasına 15 saniye basılı tutunuz. Aracı servise götürünüz.

31.Sistem Mesajı Gösterge Lambası

Kontak açılınca yanar, sonra söner. Eğer araçta bir problem var ise bip sesi ile birlikte sizi uyarır ve yanar. Gösterge lambası yanarken mesajı tekrar görmek isterseniz ekran/bilgi düğmesine basmalısınız. Burada size verilen mesaja göre yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Eğer uyarıyı iptal ederseniz ekran normale döner. Aksi taktirde bu şekilde kalır.

SON NOTLAR

Gördüğünüz gibi araçlarda bir çok arıza ve gösterge lambası bulunuyor. Hepsini aklınızda tutmanız oldukça zordur. Fakat HONDA Arıza İşaretleri içeriğimizi inceleyerek aracınızın arızasının neden olduğunu öğrenebilirsiniz. Honda için oto ekspertiz yaptırmak için ziyaret edebilirsiniz.

Whatsapp