Hibrit teknolojisi günümüzde oldukça ilgi duyulan bir otomobil teknolojisidir. Fosil yakıtların hızla azalması ve yeni kaynak araştırmaların kullanımı bizleri meraklandırmaktadır. Alternatif enerjilerden elde edilen verimlilik düşük olduğundan dolayı hibrit teknolojisi harika bir mimari ye sahiptir. Hibrit motoru da benzin kullanmaktadır tabi ki benzin de bir fosil yakıttır. Fakat hibrit motorlar elektrik enerjisinin kesintisiz ve verimli bir şekilde aktararak hem konforlu hem de düşük maliyete yüksek performas sağlamaktadır.
Hibrit motorlu araçlar günümüzdeki fosil yakıtla çalışan motorlardan çok daha düşük bir seviyede karbon salınımı yapmaktadır. Hibrit motor teknolojisinde litre başına 30 KM daha fazla yol almanızı sağlayan mimariye sahiptir.
Hibrit Motor Tarihi
Hibrit motor teknolojisi kullanıcı istediği taktirde elektrik istediği taktirde ise benzin ile çalışmaktadır. İlk aracı 27 yaşındayken Ferdinand Porsche yapmıştır. 1902 yılında İSE “Mixte-Wagen” adındaki aracı otomobil severlere tanıtmıştır. verdiği aracı tanıtmıştır. Viyanalı Ludwing Lahner adındaki fayton üreticisi Ferdinand Porsche ile ortak bir projeye yürüterek dört silindirli motoru elektrik ile çalıştırmayı başlarmışlardır.
Hibrit Motorlar Nasıl Çalışır ?
Günümüz teknolojisindeki hibrit motorların bir çoğu içten yanmalı bir benzin motor sistemi ile çalışmaktadır. Benzin motorunun yanındaki batarya, elektrik motoru ve jeneratörün mimari alt yapısı ile sistem kusursuz çalışmaktadır. Hibrit motor teknolojisi benzinli motorlara göre %40 ile %50 arasında verimli çalışmaktadır.
Hibrit motor teknolojisi daha akıllı bir mimariye sahiptir. Hibrit motor 5 farklı kullanım seçeneği ile karşımıza gelmektedir. Yani aracınız kalkışta, yokuş çıkarken vb. durumlarda farklı motor gücünde sistemli bir şekilde hareket etmektedir. Hibrit motor performansı sürüş ve konfor ile kullanıcıyı oldukça rahatlatmaktadır. Araç beyni tarafından kontrol edilen jeneratör ve batarya arasındaki çalışma prensibini otomatik olarak kontrol etmektedir.
Hibrit Motorlar Nasıl Şarj Olur?
Hibrit aracın elektrik araçlardan en büyük farkı ise şarj prizi olmamasıdır. Rejeneratif sayesinde kendi kendini şarj etmektedir. Rejeneratif şarj etmesi frene bastığınız anda araca elektriksel olarak çekişi motorun tersine giden bir jeneratör aracılığıyla ısı ve kinetik enerjinin tamamen elektrik enerjisine çevrilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Hibrit Motorlar Seçenekleri
Gelecek otomotiv teknolojisinde fosil yakıtların yerine hibrit motor teknolojisi tüm dünyaya kullanılan aktif bir otomobil teknolojisi olarak gerçekleşecektir.
Bu teknolojileri kısaca tanıyalım,
Mikro Hibrit sınıfı hibrit motor teknolojisinin en basit mimarisine sahip olan sınıftır. Aracın dur kalk yapılması gerektiği durumlarda benzin motorunu otomatik olarak devre dışı bırakılır.
Mild Hibrit sınıfı, benzin motorunu otomatik bir şekilde doldumunu sağlayarak benzin tüketimini oldukça azaltarak frenleme esnasındaki kaybolmakta olan enejinin geri kazanma mimarisi ile elektrik motoruna sahip sınıftır.
Full Hibrit sınıfı , Mild Hibrit sınıfınana benzer bir mimari ile elektrik motorunu kullanarak seyredilebilme durumuna sahip olan sınıftır.
Plug-in Hibrit sınıfı, tüm hibrit motor sınıflarına sahip olan ve dışarıdan şarj edilebilme olanağı olan hibrit motor sınıfıdır.
Oto ekspertiz hizmeti almak isteyenler için hibrit motor teknolojisinin avantajlarını anlatan bu bilgilendirici yazıyı okurken, araçlarını değerlendirmek ve satın almak isteyenler için önemli bir kaynak olarak görebilirsiniz. Eğer aracınızın performansını artırmak ve çevre dostu bir seçim yapmak istiyorsanız, hibrit motor teknolojisinin sunduğu çeşitli seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Detaylı bilgi ve oto ekspertiz hizmeti için Oto Experim'i ziyaret edebilirsiniz.
İlgili içerik:
Bakırköy Oto Ekspertiz Fiyatları