Fren Testi Neden Önemli?
Frende yer alan sensörler, fren dizginler, fren balatalarının ölçümü ve fren hidroliği ölçümünü sağlayan testlere Fren Bölümü Testi denmektedir. Yapılan bu testlerin sonucunda frenlerin verimlilik oranları ölçülmektedir. Fren sistemi bir bütün şeklinde çalışmaktadır. İlk frene basış anında pedalın aldığı sensörler ile kuvvet tekerleklere iletilir. Ardından beyne giden komut ile de aracın yavaş bir şekilde yavaşlayarak durması mümkün olur. Aracın frenlerine ilişkin en güncel verilerin elde edilmesi Ekspertiz fren testi ile mümkün olur.
Uzman personel eşliğinde gerçekleştirilen fren testleri, özel zeminlerde gerçekleştirilir. Aracın gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının akabinde ekspertiz uzmanlarının sürücü koltuğuna geçmesi ile test aşaması başlamaktadır. Ölçümlerin ve testin tamamlanmasının ardından elde edilen veriler raporlar halinde araç sahiplerine teslim edilmektedir.
Fren testleri hem oto ekspertiz hizmeti kapsamında hemde ayrı şekillerde gerçekleştirilebilen bir hizmettir. Araçlar sürücülerin isteğine bağlı olarak istenilen fren hizmeti en ince ve detaylı koşullarda gerçekleştirilebilmektedir.
Fren Testi Nasıl Yapılmaktadır?
Fren testleri de diğer ölçüm ve ekspertiz hizmetlerinde olduğu gibi mutlaka güvenilir merkezlerde yaptırılması gerekmekte olan bir hizmettir. Peki ya fren testi nasıl yapılmaktadır? Gelin beraber bunu bir inceleyelim…
Testin öncesinde araç, testin yapılacağı bölgeye alınmaktadır. Sonrasında fren testi için özel olarak hazırlanmış olan rampaya aracın yerleştirilmesi sağlanmaktadır. Fren sisteminin ölçülmesini sağlayan bu özel rampada araca bir otoexperim uzmanı binmekte ve motorun çalıştırılması ile de fren testi aşamalar halinde gerçekleşmektedir.
Fren testlerinde detaylı şekilde yapılan kontrol ve incelemeler şu şekilde sıralanabilir;
Bunların başında tabi olarak balataların muayenesi gelmekle beraber disklerin güncel durumu da yine önem arz etmektedir. Lastiklerin güncel durumu da yine kontrol edilenler listesinde yer alırken frenlerin tutuş oranı ve el freni muayenesi de yine bu aşamada yapılan kontroller arasında yer alır. Son inceleme ise aracın sağa veya sola doğru sapma kontrolü üzerine olmaktadır. Bu incelemelerin ardından fren testi son bulmaktadır.
Fren testi her aşamasında dijital kontrol araçları ile gerçekleştirildiğinden sonuçları da gerçeği yansıtmaktadır. Detayları ve en ince ayrıntısına kadar gözden geçirilen fren sisteminin testi sonuçları doküman şeklinde hazırlanarak araç sahiplerine teslim edilmektedir.
Fren Testinde Nelere Bakılmaktadır?
Fren sistemi kendi içinde tamamıyla bir bütündür. Sunulmakta olan oto ekspertiz hizmetinde detaylı bir inceleme ve kontrol gerekmektedir. Peki ya detaylı fren testinde nelere bakılır? Gelin bunu beraber inceleyelim…
Öncelikle frenin sahip olduğu kuvvet ve dengenin tespitine bakılmakta ve fren sisteminin dört tekere gelen en yüksek kuvvet ölçümü saptanmaktadır. Yine aynı zamanda fren yapma esnasında frene basış süresi boyunca tekerlerin bu kuvvete verdiği tepki ve katılımın ölçümüne de bakılırken farklı fren kuvvetlerinde hem ön hem de arka teker sisteminin gösterdiği etki performansının ölçümü ve ABS öncesi fren sisteminin detaylı kontrolü ve de genel fren sistemi muayenesi yine incelenen kısımlardır. Son olarak ise arka frenlerde bulunan kısıtlayıcı sistemin muayenesi yapılmaktadır.
Peki… Ya fren testi için ideal değerler nelerdir? Gelin buna da beraber bakalım…
Fren Testi için İdeal Değerler Nelerdir?
Araçlarımızda standart kullanıma bağlı olarak ön tekerlekler ile arka tekerleklerin aşınma oranı birbirinden farklı olmaktadır. Yani birçok durumda ön tekerleklerin aşınma durumu arka tekerleklere oran ile daha fazladır. Bu durumda da araçların sadece ön ya da sadece arka tekerleklerinin değiştirilmesi aracın ciddi sorunlar oluşturmasına neden olabilir. Araçlarda sorunsuz sürüş hissiyatı sağlayan kusursuz bir fren sistemine sahip olmak için araçların lastiklerinin aynı sürede değiştirilmesi gerekir. Peki gelelim ideal değerlere tabi olarak fren testi için de ideal değerler fabrika çıkışı değerleridir.