Manuel şanzıman ya da düz vites seçenekleri doğrultusunda otomotiv sektöründeki en geniş kullanım alanına sahip olan teknoloji türüdür. Birçok markanın tüketiciye sunmakta olduğu şanzıman tipi düz vitestir. Sürücüye aracın tam hareketlerine fazlasıyla hakim olmasını sağlamaktadır. Trafik halindeki aracın düz vitesli olması bazen sıkıcı ve konfor kaçırıcı bir duruma dönüşebilmektedir. Fakat aynı zamanda bununda keyfi bambaşkadır. Düz Vites Nedir, Manuel Şanzıman Nasıl Çalışmaktadır, Düz Vites ile Otomatik Vitesin Farkı Nedir? sorularınıza detaylı bir şekilde içeriğimizde yanıt bulabilirsiniz.

Oto Ekspertiz

Düz Vitesin Teknik İşleyişi

Düz vites teknik olarak debriyaj, fren ve gaz pedalı ile vites geçişlerinin en etkin olduğu bir teknolojiye sahiptir. Vites değişimini sağlamak adına debriyaj pedalına basarak vitesin dişlilerini ayırmak ile işlem devamı gerçekleşmektedir. Vites geçişi sağlandıktan sonra debriyaj yumuşak bir şekilde bırakılır. Düz vitesli araç kullanan sürücüler en fazla zorlanan etkeni debriyajın kavrama noktasına alışma sürecidir. Her aracın debriyaj kavrama noktası kendine göre değişmektedir. Günümüz teknolojisinde düz vites şanzıman seçenekleri 4 ileri, 5 ileri, 6 ileri ve 7 ileri vitesli şanzımanlar olarak üretim devam etmektedir.

Düz Vitesli Araç Kullanımı

Düz vitesli araçların devir gücüne göre işlenmekte olan bir sistem durumu söz konusudur. Yüksek devir içerisinde bulunan araçların enerji bakımından ihtiyaç duyulan yakıttan daha fazla harcanmaktadır. Düşük devir içerisinde çalışan araçlarda aracın kendini kapatması söz konusudur. Doğru devir ile vites geçişi yapılması gerekmektedir. Bu nedenle motor zorlanmadan devir kontrolü kademeli bir şekilde gerçekleştirmek için sürücünün tecrübeli olması önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Düz Vitesle Otomatik Vitesin Farkı Nedir?

Düz vitesli araç teknolojisinde debriyaj pedalı bulunmaktayken otomatik vitesli araçların ise içerisinde debriyaj pedalı bulunmamaktadır.

En Yaygın Manuel Şanzıman Arızaları Nedir?

  1. Vuruntu ve Titreme: Kalkışlarda veya vites değişimlerinde araçta vuruntu veya titreme varsa, diferansiyel arızası olabilir.
  2. Şanzıman Altında Hasar: Araç altında yer alan şanzıman zamanla hasar alabilir, kırık, çatlak veya yağ sızıntısı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
  3. Vites Tepki Gecikmesi: Vites değiştirirken araçtan geç tepki alınıyorsa, debriyaj sorunları veya şanzıman arızası olabilir.
  4. Vites Atması: Kalkış sırasında vitesin tekrar boşa alınması durumu, şanzımanın sorunlu vites geçişlerine işaret edebilir.
  5. Şanzımandan Ses Gelmesi: Seyir halindeyken uğuldama sesi veya vites değiştirirken anormal sesler, şanzıman arızasını gösterebilir.
  6. Vites Değiştirirken Ses: Vites değiştirirken çıkan sesler, vites senkromeç arızası olabilir.
  7. Sıvı Sızıntıları: Şanzıman altında parlak kırmızı veya yağ kaynaklı sıvı sızıntısı, şanzımanın performansını etkileyebilir.
  8. Şanzıman-Motor Birleşim Noktası Yağ Kaçağı: Yağ kaçağı şanzıman ve motor birleşim noktasında görülüyorsa, şanzıman hasarı söz konusu olabilir.
  9. Arıza Lambası Uyarısı: "Motoru Kontrol Et" uyarı ışığı yanıyorsa, bu şanzıman sorunlarına işaret edebilir.

Peki bu durumda ne yapılmalı?

Öncelikle arızanın ne derece büyük olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Bu tarz durumlarda detaylıca araştırmak daha sonrasında yaşanılacak daha büyük problemleri engellemektedir. Manuel şanzıman arızalarının detaylıca araştırılmasını istiyorsanız sizleri OtoExperim'e bekliyoruz. Oto Experim, alanında uzman ekibi ile sizlere ekspertiz hizmeti sunmaktadır. Problemlere dair detaylıca bir ekspertiz raporu almak istiyorsanız bizi ziyaret edebilirsiniz.

Whatsapp