Dizel motorlar, benzin ile çalışan motorlardan üstünlüklerine rağmen birçok ülkenin sorun yaşadığı bir motor türüdür.

Dizel motor, yüksek verimlilik ve güç harcanan araçlarda fazlasıyla kullanılan motordur. Tabi ki dizel yakıtların benzinli yakıtlara göre çok daha uygun olması sebebiyle tercih edilir bununla beraberinde ağır vasıta, yük vb. araçlarının dizel motorlar ile çalışmaktadır.

Dizel Motor Nedir, Özellikleri Nelerdir ve Nas​ıl Çalışır?

Dizel motor, emisyon hacmi açısından yüksek oranda verimlilik sağladığından dolayı ülkelerin ortak kararı ile dizel motorlu araçların ve çevreye verdiği zararların en düşük hasara indirgenmesi için fazlasıyla sistem geliştirilmeye çalışılıyor. Ancak yakın bir gelecekte bazı ülkelerin dizel motorları yasaklayacağı konusuda bir gerçek mevcut bu gerçeklik içerisinde otomotiv firmaları üretimlerini tamamen benzinli araç statüsünde arttırması ve maliyet ile beraber üretilen teknolojinin farklı bir duruma geçeceğinin farkındalar. Türkiye’de ise geriye dönük olarak son 15 yıl içerisinde dizel motorlu araç kullanımı yüzde 700 ” %700 ” oranında artış göstermiştir.

Oto Ekspertiz

Dizel Motorun Tarihçesi

1876 yılında ise Nikolaus Ottto tarafından benzinli motor icadı gerçekleşmiş fakat 16 yıl sonra Alman mühendis olan Rudolf Diesel tarafından 1892 yılında dizel motor icat edilmiştir. 23 Şubat 1893 yılında ise Pudolf Diesel tarafından ”Dizel çevrimi” ile patenti alınmıştır. Rudolf Diesel’in bu girişiminin sebebi ise petrole olan bağımlılığını azaltmak adına kömür ile çalışan motor icat etme fikrinden yola çıkarak bu fikrinin geliştirmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Kömürün yanması ile motora iletilen emisyon durumundan dolayı çevreye ortaya çıkan duman ve yaratılan kirli hava sebebi yüzünden büyük sorunlar getirdi. Bununla beraberinde tasarladığı motorda değişiklikler yaparak çözüm sürecini ve motoru çalıştırmak adına farklı yakıtlar denedi. Geliştirdiği ilk modelde kullanılan biodizel (yer fıstığı yağı) yakıt olarak kullanım sağladı ve 1900 yılında düzenlenen uluslararası motor tanıtımı fuarında gerçekleştirdiği motorun tanıtımını yaptı.

Dizel Motor Çeşitleri

2019 dizel araçların motor dizel motor üretiminde farklı teknolojiler kullanılmaktadır. Bu nedenlede motorlar bazı çeşitlere ayrılmaktadır. Dizel motorların Turbo Direct Injection (TDI), Common Direct Turbo Injection (CDTI) ve High Pressure Direct Injection (HDI) şeklinde üç çeşidi bulunuyor.

TDI: Turbo beslemeli dahilinde, direkt olarak enjeksiyonlu motorlardır. İşlem sürecinde ise yakıt direkt olarak yanma odasına püskürtme modülü ile çalışmaktadır. Bu motorlar, aldıkları enerjinin yüzde 52’sini enerji olarak çevirebilir haldedir. Dizel motorlar içerisinde çevreci bir motordur.

CDTI: “Common rail” sistemini kullanan motorlardır. Sistemde yanma odasındaki hava-yakıt karşımı 1,5 katına kadar artırılabiliyor. Aynı zamanda motora ihtiyacı kadar yakıt gönderemi yapılmaktadır. Böylece yakıt kullanım tasarrufu sağlar. Aynı zamanda bu dizel motor diğerlerine göre daha sessiz çalışırlar.

HDI: Yüksek basınçla çalışan bir motor ünitesidir. Yanma odası içerisinde 1800 bara kadar basınç yakın yöntemi içerisinde gönderilir. Bu nedenden dolayı motor verimliliği artar. Çevreci motorlar arasında yer alır.

Motor Arızası Nasıl Anlaşılır?

Oto ekspertiz hizmetleri, araç sahiplerinin ve alıcı adaylarının güvenli sürüş deneyimi yaşamalarını sağlamak adına önemli bir aşamadır. Firmamız, uzman ekibi ve modern teknolojiyle donatılmış ekipmanlarıyla Türkiye genelinde kaliteli oto ekspertiz hizmetleri sunmaktadır. Dizel motorlu araçlar konusundaki geniş bilgi birikimimizle, müşterilerimize en iyi hizmeti sağlamayı hedefliyoruz. Detaylı ve güvenilir oto ekspertiz raporlarımız, araç alım-satım süreçlerinde müşterilerimize bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olmaktadır. Siz de aracınızın veya düşündüğünüz aracın detaylı bir ekspertizini yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp