Motorlu taşıtların içerisinde yer alan olmazsa olmaz parçalarından biri direksiyondur. Birçok motorsuz taşıtlarında direksiyonu bulunmaktadır. Tam anlamıyla direksiyon nedir? sorunuzu detaylı bir şekilde yanıtlayalım.

Direksiyon Nedir? basit bir şekilde açıklamak gerekirse yönelteç olarak belirtebiliriz. Direksiyon aracın istenilen tarafa yönlendirmeye yardımcı olan bir yönetim aracıdır. Direksiyon günümüz teknolojisinde basit bir çember olarak bilinmekte olsa da direksiyon üzerinde birçok araç içi konfor ve kontrolü sağlayacak tuşlar bulunmaktadır.

Oto Ekspertiz

Direksiyon sürücü ile tekerlek arasındaki iletişimi mil dişlisi ile sağlamaktadır. Direksiyon milinin üzerinde dişli şeklinde bir çubuk bulunmaktadır. Bu çubuğun görevi milin hareketini dişli çarkına tekerlere yönlendirmesine yardımcı olunur.

Direksiyonun Parçaları Nelerdir?

Direksiyonun detaylı bir şekilde parçalarını sıralayalım;
Direksiyon simidi, direksiyon dişli kutusu, direksiyon mili,
Direksiyon amortisörü, direksiyon rotları ve rot başları olarak tüm parçalarını aktarabiliriz. Hidrolik direksiyonda ise hidrolik pompası, direksiyon mafsalı olarak adlandırabileceğimiz parçalardan oluşmaktadır.

Rot Ayarı Nedir?

Sürücülerin araç kullanımında en fazla karşılaşılan durum rot ayarıdır. Rot ayarı tekerleklerin doğru bir açı ile çevrilmesidir. Aracın dönüş sırasındaki iç tekerleklerin dar bir durumda olduklarından dolayı dış tekerlerin ise daha geniş bir açı ile dönüşlerini sağlayacak bir mekanizma gerekmektedir. Bu düzenin bozulması durumunda rot ayarının yapılması gerekmektedir. Rot ayarının bozulması direksiyonun tekerleklere iletilen enerjinin akışındaki sorunu oluşturmaktadır.

Hidrolik Direksiyon Nedir?

Hidrolik Direksiyon Nedir? kısaca tanımlamak istedik. Teknolojinin gelişmesi ile beraberinde hızlı bir şekilde inovasyon düzenine alışmaktayız. Gelişen teknoloji ile hidrolik direksiyon üretimi fazlasıyla arttı. Hidrolik direksiyonların en önemli özellikleri virajlarda, dönüşlerde hissedilmekte olan aracın hafiflik durumudur. Hidrolik direksiyon sistemi sürücüyü yormadan dönüşlerinizi yapmakta yardımcı olan bir mekanizmadır.

Direksiyon motorlu araçların hepsinde mevcuttur. Hatta motoru olmayan araçların bile direksiyonu vardır. Direksiyon aslında oldukça basit görünmekte olan fakat o kadar fazla önemli bir duruma sahiptir ki aracın en önemli parçası konumundadır. Günümüz teknolojisinde farklı direksiyon tipleri ile karşılaşmak mümkündür. En temel hali ile bir adet mil üzerine bağlı bir şekilde olan direksiyonun ona bağlı bir dişli düzeneği mevcuttur. Dişli çubuğu veya dişli çark adı altında düzeneğin tüm otomobillerde kullanılmaktadır.

Eğer ki direksiyon sistemi içerisinde pompa ve hidrolik sıvı ile çalışma durumu mevcut ise direk olarak o araç hidrolik direksiyondur. Tüm direksiyon tiplerinin çalışma standartları aynıdır. Direksiyon mili üzerindeki dişli çarkı rotların içindeki mil üzerindeki dişli çubuğunun döndürülmesi sonucunda bağlı olan tekerleklerinde yönlerinin hareket esnasına girme durumuna dayanmaktadır.

Hidrolik direksiyonların otomobilleri içerisinde yer alan yardımcı sistem kategorisindedir. Sürücüler genellikle hidrolik direksiyon nedir tam kavramsan açıklamasını yumuşak manevra yapılabilme ve daha konforlu sürüş yaşatma deneyimi sunmaktadır. Seyir halindeki aracın normal direksiyona göre çok daha güvenli bir şekilde manevra almalarını sağlayan hidrolik direksiyonlar aynı zamanda çok büyük kolaylık sağlamışlardır.

Hidrolik direksiyonun geçmişine baktığımızda 50 yıl kadar bir kökü mevcuttur. Teknolojinin hızla gelişmesi ve inovasyonun getirdiği yenilikler doğrultusunda otomotiv sektörü köklü ve başarılı bir teknolojiye geçiş yapmıştır. Hidrolik direksiyonlar tamamen adından anlaşıldığı üzere hidrolik sıvısı ile çalışmaktadır.
İlk kullanılmaya başlandığı dönemlerde sadece lüks marka araçların içerisinde yer almaktaydı fakat sonrasında otomotiv sektöründeki tüm markalar araç donanımı içerisinde olmazsa olmaz haline gelen hidrolik direksiyonlar kullanım ve güvenlik bakımından standart bir duruma kavuşmuştur. HDS olarak kısaltılmış olan hidrolik direksiyon sistemi aracın tamamen manevra durumu ve konforlu bir sürüş ile beraberinde seyahatiniz boyunca sizi çok rahat ve keyifli bir alt yapısı olan donanımlardan birisidir.

Hidrolik Direksiyon Ne İşe Yarar?

Hidrolik direksiyon ne işe yarar konusuna değinecek olursak araçların içerisinde sürücünün konfor ve güvenliği konusunda muazzam bir önem taşımaktadır. Aracın rahat ve potansiyel manevra yapmasına yardımcı olmaktadır. Hidrolik direksiyonların sağladığı avantajların içerisinde sürüş zevkinizi bireysel olarak kesinlikle hissedebilirsiniz. Hidrolik sistemin mükemmel kolaylık sağlayan sistemin genel yararlarını sıralayabiliriz;

  • Sürücü tarafından direksiyonu çevirmek için en düşük değerde enerji harcatması
  • Manevra sırasında çok daha az bir direksiyon hareketi ile daha fazla dönme açısının elde edilmesi
  • Seyir halindeki aracın lastiğinin patlaması halinde direksiyonun kontrolü kaybetmesini engellemesi
  • Aracınızı park edecek dar ve sorunlu alanlarda rahat park etme imkanı sağlamaktadır.
  • Seyir esnasında direksiyon simidine aktarılacak darbeyi engellemektedir.

Hidrolik direksiyon tamamen gerekli avantajların hem sürücünün can güvenliğini hem de araç içerisinde kullanım konforluğunu sağlamaktır. Tabi ki hafif manevralar ve yumuşak sarsılmalar durumunda araç içerisinde ki yolcularda bu konforu hissetmektedir.

Hidrolik Direksiyon Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

Hidrolik direksiyon sıvısı, aşınmış veya hasarlı hortumlardan ve arızalı contalardan sızabilir. Bu tür sızıntılar arttıkça, direksiyon sisteminde sertleşme veya daha ciddi bir direksiyon arızası meydana gelebilir. Bu tür durumların net bir şekilde tespit edilmesi için, uzman bir ekspertiz firmasına başvurmak en doğrusudur. Aracınızı Otoexperim'e getirerek, uzman ve güvenilir bir ekip tarafından detaylı bir ekspertiz raporu alabilirsiniz. Bu sayede, hidrolik direksiyon sisteminizdeki olası sorunları erken aşamada tespit edebilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz.
Whatsapp