Direksiyon Kutusu Nedir sorunuzu açıklayıcı ve net anlatım ile sizlere iyi bir içerik hazırladık. Bir aracı kontrol edebilmek için direksiyon kutusu mekanizmasına sahip olmamız gerekmektedir. En az motor ve şanzıman kadar öneme sahip olan direksiyon kutusunun mevcut işlevi ve direksiyon kutusu arıza belirtilerinden sizlere detaylı bir anlatım gerçekleştireceğiz. Aslına bakarsanız basit bir tanım ile direksiyon kutusunun sistemi arasındaki durum aracınızın tekerleklerinin maksimim kontrol çerçevesinde güvenli sürüş imkanı sağlamaktadır.

Oto Ekspertiz

Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır

Aracınızın en önemli kontrol mekanizmalarından biri olan direksiyon sisteminin büyük bir bileşeni olması doğrusal bir sistem içersin de yer almasından kaynaklıdır. Direksiyon sistemi araç içinde en fazla çalışan ve en fazla arızaya sebebiyet veren parçaların arasında yer alan direksiyon kutusu oluşabilecek arızaların önceden belirtileri hissedilecek düzeyde olması mümkündür.Direksiyonda oluşan boşluk, direksiyonu çeviriken gelen ses, direksiyon sertleşmesi, direksiyon toparlama sorunu ve direksiyon kutusu yağ kaçağı gibi örneklendirebileceğimiz belirtileri olabilir.

Direksiyon Kutusu Fiyatları

Direksiyon kutusu fiyatları tamamen aracın marka model ve yaşına göre değerlendirilir. Ortalama bir aracın fiyatı 1000₺ civarındadır orta sekment bir araç için 4000₺ başlayarak yüksek sekment araçlarda ise 8000₺ kadar direksiyon kutusu mevcuttur.

Direksiyon Kutusu Tamiri

Direksiyon kutusunun pahalı olmasından dolayı kullanıcılar direksiyon kutusu tamiri yöntemini oldukça kullanmaktadır. Dişliler ve kaçakları kapatacak silikon yapıların değişimi iyi bir usta tarafından yapılır ise direksiyon kutusu tamiri mümkündür. Fakat riskli bir işlem olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Direksiyon Kutusu Tamir Fiyatı

Tabiki araç marka ve model ve yıla göre değişkenlik göstern direksiyon kutusu tamir fiyatını ortama olarak 1000₺ ile 2500₺ arasında bir fiyat politikası uygulanmaktadır.

Direksiyon Kutusu Değişimi Nasıl Yapılır?

Direksiyon kutusu değişimi işçilik ve kritik öneme sahiptir. Detaylı bir şekilde maddeler halinde direksiyon kutusu değişimi nasıl yapılır sorunuza kolay ve anlaşılır şekilde ilerleyeceğiz. Lütfen dikkatli bir şekilde okuyunuz.
Aracınızı kaldırmadan sağ ve sol tekerlerinizin bijon somonlarını gevşetin. Sonrasında aracınızı bir kriko yardımı ile tek taraflı olacak şekilde kaldırın.

Kaldırılan tarafa uygun bir şasi bağlantısı yerine kriko sehpasını yerleştirmelisiniz. Güvenli bir şekilde bu işlemleri yaptıktan sonra diğer tarafa geçerek aynı işlemleri tekrarlayın. Sağ ve sol tekerlerin gevşeterek bijon ve somunların yerinden çıkartarak mevcut tekerlekleri yerinden sökme işlemini gerçekleştirin. Direksiyon mili ile bağlantı somununu sökerek direksiyon mili dış bağlantısı içerisinde yer alan cıvatayı da yerinden sökerek çıkartın.


Gelelim rot kolu bağlantısına. Rot kolunu sökebilmek için rot kolunun ucunda yer alan somonu gevşeterek plastik bir çekiç yardımı ile yuvasından çıkartmanız yeterli olacaktır. Sıradaki işlemimiz direksiyon kutusunun montaj vidalarının bağlantı hatlarının ve direksiyonun bağlantısına erişebilmek adına üzerindeki vidaları sökme işlemini gerçekleştirin.


Erişim sağladığınız taktirde direksiyon kutusunun montaj vidalarını rahatlıkla sökerek yüksek basınçlı direksiyon kutusunun dönüş hatlarını tamamen sökün. Aracınızın altına söküm yapılan yere doğrusal olarak bir yağ kabı yerleştirin. Hidrolik, direksiyon basınç hortumu, direksiyon dönüş hortumu bağlantılarını tamamen sökün ve direksiyon kutusunu yerinden çıkartırken belirli bir miktarda yağ gelecektir.


Yeni direksiyon kutunuzun uzunluğu ile mevcut direksiyon kutunuzun uzunluğunu ölçümleyin ve ikisinin aynı olduğundan emin olun. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir konu ise direksiyon kutusunun bağlantı deliklerinin aynı yönde olmasıdır. Yeni direksiyon kutunuzun eski direksiyon kutunuz ile aynı değil ise bağlantı çubuklarının uçlarındaki dişleri bükme işlemi uygulayarak aynı boyuta getirebilirsiniz.

Direksiyon kutusunu ortalayarak sağ ve sol çubuk uçlarının arasındaki birleşmenin üst üste binmesini engellemeniz gerekmektedir. Elinizdeki rot kollarını tekrar kullanacaksanız somunları gevşetme işlemi gerçekleştirin. Rot kollarını çıkartmak adına toplam kaç tur gerektiğini hesaplayın. Yeni takılan direksiyon kutusunu ortama işlemini gerçekleştirerek rot kolunu aynı sayıda dönüş yaparak takım işlemini gerçekleştirin.

Tüm bunlar bittikten sonra toplam uzunluğunuzu kontrol ederek farkı döndürerek tamamlayın veya kısalma işlemi uygulayın Direksiyon hatlarını yenilenmiş sızdırmaz halkalar kullanarak yeniden bağlama işlemini gerçekleştirin ve yüksek basınçlı halkaların bağlantısını gerçekleştirin. Dikkat edilmesi gereken durum ise sızdırmazlık keçesi kesinlikle kullanın hatta yüksek basınçlı hat için daha büyük keçe kullanırsanız çok daha iyi bir mantaj elde etmiş olursunuz.

Direksiyon milinin bağlantılarını ve direksiyon kutusunu yerine civatalama işlemini uygulayın. Rot kollarının ucunda yer alan mafsallıları direksiyona geri takın. Somunlar için yeni kaplamalı pimler kullanmanız daha iyi bir montaj yapmanızı gerçekleştirecektir. Eski kamalı pimleri yada kapilyaları kesinlikle kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Direk sıfır yeni alınmış parçaları kullanın.


Artık tekerlekleri takın ve tork değerine göre sıkma işlemlerini gerçekleştirin. Direksiyon pompasını ve direksiyon hidroliğini doldurarak dönüş hortumundan temiz bir sıvı gelmesi gerekiyor bu sıvı gelene kadar lütfen motoru çalışır halde bırakın.
Direksiyon sisteminde bir hava sıkışması olacaktır. Sıkışan havayı kolay bir adımda çıkartacağız.

Motoru rölantide çalıştırın direksiyon simidini sağ ve sola tam tur gelecek şekilde sağa sonrasında sola getirerek yağın içeride hareket etmesini sağlamanız gerekmektedir. Bu işlemi yaklaşık 5 dakika boyunca gerçekleştirin. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken en önemli detay sağ ve sol çevirmeler yapılırken sonuna kadar yapılması gerekmekte ve sert çevirmeler yerine sakin stabil uygulama yapmanız gerekmektedir.


Artık motorunuzu kapatabilirsiniz ve en az 20 dakika gibi bir süre bekledikten sonra hidrolik sıvınızı doldurup tekrar motorunuzu çalıştırın. Sıvı seviyesi gösterge içerisinde normal değeri verene kadar bu işlemi gerçekleştirin Atık test sürüşüne hazırsınız. 15 dakikalık bir sürüş içerisinde ses ve sağ kontrolünü gerçekleştirin ve herhangi bir sorun yok ise başarılı bir şekilde direksiyon kutunuzu değiştirmişsiniz demektir.

Firmamız, direksiyon kutusu arızalarının tespiti konusunda uzmanlaşmış bir ekip tarafından yönetilmektedir. Araçlarınızın direksiyon sistemleriyle ilgili yaşadığınız her türlü sorun için sizlere profesyonel ve detaylı bir ekspertiz raporu sunuyoruz.

Oto Experim olarak aşağıda yer alan bilgilerin dikkatli bir şekilde uygulanması gereklidir. Oto Experim tarafından açıklanan direksiyon kutusu değişimi nasıl yapılır uygulaması sonucunda doğacak sorun veya sağlık hakkındaki durum tarafımıza ait değildir ve uygulayan veya uygulatan kişi bu sorumluluğu kabul etmiş bulunmaktadır.

Whatsapp