Günümüzde araç herkes için kişisel bir ihtiyaçtır. Otomobil almak isteyen kişiler sıfır araç almakta zorlanırken piyasa ikinci el araçlarda yoğunlaşmaktadır. Son gelen araç zamlarından sonra ise ikinci el araç almak da zorlaşmıştır. Farklı yöntemler arayan araç alıcıları ise en ucuz araçları satın almak için çekme belgeli araç arayışı içine girmiştir.
İşte ikinci el araç ilanlarında sıklıkla karşılaştığımız ‘’Araç Çekme Belgelidir’’ tabirini burada inceleyeceğiz. Çekme belgeli araç nedir, çekme belgesi nedir, çekme belgeli araç alınır mı, alınırsa ne olur gibi soruların yanıtlarını aşağıda derledik.
Çekme belgesi nedir? Çekme belgeli araç nedir?
Çekme belgesi ikinci el araçların bir süre trafiğe çıkmayacağını tescillemek için kullanılan belgedir. Bu belge kaza yapan, hurdaya çıkan ve bir süre trafikte olmayacak araçlar için alınabilir. Çekme belgeli araç tüm borçları ödenmiş ve kenara çekilmiş araçtır. Bu süreçte çekme belgesi sayesinde araç tüm vergi ve yükümlülüklerden muaf olur. Çekme belgesi aldığınız aracın plakasını Trafik Müdürlüğü’ne teslim ederek motorlu taşıtlar vergisinden muaf olursunuz.
Çekme belgesi nasıl alınır?
Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılabilir. Araç noterlikte satıldıktan sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü’nden alınır. Son olarak aracın muayenesi yapılır ve araç satışı tamamlanır.
Neden Çekme Belgesi Almalısınız?
Çekme belgesi almak için bir çok kanuni ve kişisel sebep bulunmaktadır. Bunlar;
· Eğer aracınızın sigortası yok ise trafiğe çıkması yasal değildir, bu yüzden çekme belgesi almanız gerekir.
· Eğer aracınızı kullanmıyorsanız boşuna vergi ödememek için çekme belgesi almalısınız.
· Ayrıca aracınızı kullanmadığınız süre boyunca yol vergisi ve sigorta masrafını önlemiş olursunuz.
· Yurt dışına gidip aracınızı bir süre kullanmayacaksanız
· Koleksiyon yapıyor ve aracı sadece sergilemek için kullanacaksanız
· Aracınız hurda sınıfında ve kullanılamayacak halde ise
· Aracın sadece parçalarını kullanmak için satın aldıysanız
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir mi?
Çekme belgeli bir aracın trafiğe çıkması kesinlikle yasaktır. Hatta halka açık bir alanda veya yol kenarında park edilemez. Araç kapalı bir garajda ya da özel mülkiyet sınırları içinde beklemelidir.
Çekme belgesi olan araç alınır mı?
Çekme belgesi olan araç alınabilir. Bu tarz araçların fiyatı daha düşük olmaktadır. Bütçenizi zorlamadan ikinci el araç almanın en kolay yolu çekme belgeli araç almaktır. Lakin bu tarz araçların uzun süre trafiğe çıkmadığı için muayene masrafı fazla olabilir.
Çekme belgeli araç almadan önce aracı muayene ettirmeniz gerekir. Ayrıca aracın herhangi bir borcu varsa ödemeli ve noterden onay alarak yeni plaka ve ruhsat çıkarmalısınız. Aracı alacak kişinin çekme belgeli olarak kaydettirmek zorunda olduğunu unutmayınız.
Peki bir aracın çekme belgesi olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte cevabı;
Vergi Dairesi Çekme Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aracınızın çekme belgesi var ise bunu bilirsiniz fakat yeni de emin olmak için vergi dairesinin resmi web sitesinden bunu öğrenmek çok kolay. Web sitesinde araç bilgilerim bölümünden aracın çekme belgesi olup olmadığını kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. Aracın çekme belgesi var ise sistemden görebilirsiniz. Belge yok ise olmadığına dair ibare ekranda yer alacaktır.
Çekme Belgesi Ne Kadar Zamanda Çıkar?
Çekme belgesi almak 3 veya 4 hafta sürmektedir. Aracın tüm işlemleri tamamlandığında size çekme belgenizin onaylandığına dair mesaj gelir. Bu onayın ardından aracınız çekme belgeli araç statüsüne girer.
Çekme belgesi süresi ne kadar?
Çekme belgesinin süresi eskiden 12 ay ile sınırlıydı. Lakin günümüzde çekme belgeleri sınırsız süre ile verilmektedir. Aracınızı trafiğe çıkaracağınız zaman Trafik Şube Müdürlüğü’ne başvurarak çekme belgesini kaldırabilirsiniz.
Çekme belgeli araçlar trafiğe nasıl çıkar?
Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkamaz. Trafiğe çıkmak için öncelikle çekme belgesinin iptal edilmesi gerekir. Çekme belgesinin iptali ise aracın muayene ettirip, arızaları giderildikten sonra tescil belgesi alarak gerçekleşir. Tescil belgesi aldıktan sonra aracınıza zorunlu araç sigortası yaptırmanız gerekir. Zorunlu araç sigortasının maliyeti yaklaşık olarak 750 ile 3000 TL arasındadır.
Tüm bu işlemlerin ardından aracınızı muayene belgesi ile notere götürmelisiniz. Noter aracın trafiğe çıkması için beyan vermelidir. Noter beyanından sonra çekme belgesi iptal bedeli ödeyerek aracın resmen trafiğe çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ortalama 230 TL çekme belgesinin iptali için ödenir. Ardından şoförler odasına başvurup plaka bedelini ödeyerek çekme belgenizi iptal ettirebilirsiniz. Bu aşamadan sonra trafiğe çıkabilirsiniz.
Çekme belgeli aracın masrafı ne kadar?
Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için 230 TL trafiğe sokma bedeli ödemelisiniz. Ardından 75 TL ödeyerek 2 adet plakayı şoförler odasından alacaksınız. Bu işlemlerin ardından çekme belgeli aracı trafiğe çıkarabilirsiniz. Yaklaşık 300 TL karşılığında çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmanız mümkündür. Bu masrafa sigorta bedeli dahil değildir.
Sigortası Olmayan Aracın Çekme Belgesi Olmaz ise ne olur?
Eğer aracınızın sigortası yok ise trafiğe çıkmamanız gerekir. Ya da sigorta yaptırana kadar çekme belgesi almanız gerekir. Eğer sigortasız ve çekme belgesi olmayan aracı trafiğe çıkarırsanız trafik sigortasız araç cezası 144 TL ödersiniz. Bu cezayı 15 gün içinde öderseniz indirim uygulanır ve 108 TL ödersiniz. Eğer cezayı ödemez ise ilk ay için %5, ikinci ay için %10, üçüncü ay için ise %15 faiz ödersiniz. Eğer aracın yıllarca sigortasız kullanıldığı tespit edilirse araç trafikten men edilir.
Çekme belgeli araç kullanmanın cezası nedir?
Çekme belgeli araçların trafiğe ve halka açık yollara çıkması yasalara aykırıdır. Bu yüzden çekme belgesi olan araçların trafiğe çıkmaması gerekir. Kanunen cezalandırılırsınız. Çekme belgeli araç kullanmanın cezası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 1002 TL para cezası olarak belirlenmiştir. Bu cezalar, aracın sürücüsüne ait olan sürücü belgesine işlenir.
Çekme belgeli aracınızı sadece muayeneye götürürken trafiğe çıkarabilirsiniz. Bunu da trafik memurlarına kanıtlamanız gerekir.
Çekme belgeli aracın muayene borcu olur mu?
Çekme belgeli bir aracın hiçbir borcunun olmaması gerekir. Belge alındığı tarihten itibaren aracın MTV, trafik cezası, otopark ücretleri vs. ödenmiş olması gerekir.
Çekme belgeli aracın eski plakası değişir mi?
Çekme belgeli aracın eski plakasını değiştirebilirsiniz. Eski plakaları muayeneden geçmek için bastırmak gerekir. Yeni plakaları da aracı alırken Şoförler Odası’ndan bastırabilirsiniz.
Aynı zamanda alacağınız veya satacağınız araçlar için güvenilir ekspertiz hizmeti almak istiyorsanız Otoexperim'i tercih edebilirsiniz.