Günümüzde otomobil sanayisi içerisinde en çok kullanılan tabirlerden biri de beygir gücü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu terim dahilinde hangi özelliklerin söz konusu olduğunu ve beygir gücünün ne anlama geldiğini, bu yazı dahilinde beygir gücü nedir sorusunu yanıtlayarak anlatabilir ve bu yönde kapsamlı bir şekilde bilgi verebiliriz. Öncelikli bilgi olarak günümüzde üretimi sağlanan tüm otomobillerde bu terimin aktif bir şekilde kullanıldığını ve genel itibarı ile otomobilin güç seviyesi anlamında kullanıldığını söyleyebiliriz. Şimdi de bu terimin genel tanımı ile bir inceleme yapabilir ve ardından da diğer özellikleri hakkında bilgiler verebiliriz.

Oto Ekspertiz

Beygir Gücü Genel Tanımı

En temel tanımı itibarı ile 75 kg ağırlığına sahip olan bir yükün, 1 saniye içerisinde 1 metre mesafesinde hareket ettirilebilmesi için ne kadar güce ihtiyaç olduğunun cevabıdır. İlgili motor ya da makinelerin bu yönde ölçümleri yapılmakta ve bu yol ile de beygir gücü değeri hesaplanmaktadır. Türkçe diline de Horse Power kelimesinden geçen bu terim, Horse yani at ya da beygir ve Power yani güç kelimelerinden türetilmiştir. Gerçekte ortalama bir atın, bir saniye içerisinde 1 metre mesafeye taşıdığı güç, ortalama olarak 50 kg olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu noktada, otomotiv mühendisleri ve enerji mühendisleri, baz değeri 75 kg üzerinden almaktadırlar. Şimdi de bu beygir gücü nedir sorusuna, ilgili terimin özelliklerini ele alarak yanıt verebilir ve bu yönde de incelemeler yapabiliriz.

Beygir Gücü Tanımının Nedenleri

Söz konusu terimin, yani güç ölçütünün mucidi ünlü mühendis James Watt olarak bilinmektedir. James Watt, otomobilin ilk kez üretildiği zamanlarda yaşamış olan başarılı bir mucit olarak da tarihe geçmiştir. Dönemin sanayi sektörü içerisinde üretilen otomobiller hakkında, insanların ilk dönemlerde en çok merak ettikleri konu, otomobillerin güçleriydi. Dolayısı ile de bu yönde sabit bir ölçüt gerekiyordu. James Watt ise bu yönde, herkesin haşır neşir olduğu atların gücü üzerinden bir sabitleme yaptı ve beygir gücü terimin, otomotiv ve dünya tarihine kazandırdı. Bu dönemden itibaren, otomobillerin güç seviyesi sürekli olarak beygirlerin güçlerine oranla ölçülmekte ve bu yönde bilgiler yayınlanmaktadır.

Beygir Gücünün Aktarım Şekilleri

Tekerleğin dönüş sayısı, direkt olarak beygir gücü ile ilişkilidir. Ancak aynı beygir gücüne sahip olan iki farklı otomobil, beygir gücünü hıza yani tekerleklerin dönüş sayısına aktarımını aynı şekilde uygulamayabiliyor. Bu bağlamda da birçok farklı türde beygir gücünün aktarımı söz konusudur. Bu yönden beygir gücü nedir sorusuna farklı bir cevap da verebiliriz. Aracın aksamında bulunan teker türü, sayısı, aracın dişli sayısı, pistonlar ve bunun gibi diğer teknik özellikler, beygir gücünün aktarımını direkt olarak etkilemektedirler. Bunun yanı sıra, aracın yani otomobilin benzinli ya da dizel olması yönünden de beygir gücü performansının etkilendiğini ve bu yönde de dönüş hızının değiştiğini söyleyebiliriz.

Tork Gücü ile Beygir Gücü Aynı Şey mi?

Beygir gücü nedir sorusuna verdiğimiz cevap itibarı ile bu terimin bir hız ve güç ölçütü olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Ancak bu noktada genel itibarı ile günümüzde otomobillerin hızlarının ölçümü kapsamında beygir gücünün kullanıldığını ve bu yönden de tork gücü ile karıştırıldığını da belirtebiliriz. Bu noktada tork gücünün ne anlama geldiğini de açıklayabilir ve bu yönden de bir ayrım yapabiliriz. Tork gücü, otomobillerin genel olarak çekiş gücünü ifade eden bir ölçüt değeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında iki terim de birbirleri ile ilişikli ancak farklı şeyler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aracımda Bir Problem Olduğunu Düşüyorum. Ne Yapmalıyım?

Eğer aracınızda bir problem olduğunu düşünüyorsanız OtoExperim'den destek alabilirsiniz. İhtiyacınıza uygun olan paketi satın alarak detaylı bir ekspertiz raporu hazırlayabiliriz. Bu durumda problem varsa, hazırladığımız rapor sizin için fazlasıyla iyi olacaktır.

İlgili içerikler: Bakırköy Oto Ekspertiz

Whatsapp