Otomobillerde her parça hayati önem taşır. Motor, fren, debriyaj, süspansiyon ve daha bir çok parçayı bunlar arasında sayabiliriz. Otomobillerin en önemli parçalarından biri ise baskı balatadır. Aracın daha konforlu ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan bu güç aktarım parçası bir araç için olmazsa olmazdır. Herkes tarafından sıklıkla duyduğunuz bu baskı balata nedir, ne işe yarar, biterse ne olur, bittiği nasıl anlaşılır ve baskı balataya ne zarar verir? Tüm sorularınızın cevabı detaylı bir şekilde içeriğimizde sizleri bekliyor. Öncelikle baskı balata nedir öğrenelim.

Baskı balata nedir?

Baskı balata; motor ve vites arasındaki dinamiği sağlayan bir aktarım organıdır. Şöyle ki baskı balata debriyaja bastığınız zaman motordan gelen gücü aktarma organlarına ileterek aracın sarsılmadan ve titremeden çalışmasını sağlar. Çok dikkatli ve titiz bir şekilde kullanılması gerekir. Eğer ki baskı balatayı zorlayarak kullanırsak çok çabuk bozulur ve biter. Baskı balata tamiri ve yenilenmesi oldukça maliyetli bir iştir. Ayrıca işçiliği de çok zordur. Bu yüzden baskı balataya doğru bir şekilde bakılmalı ve aracı doğru vites geçişleri ile kullanmalıyız.

Baskı balata ne işe yarar?

Debriyaja bastığınız zaman baskı balatadaki yaylar sıkışır. Bir plaka şeklinde olan baskı balatanın plakasını debriyaj volanından çekerek debriyaj diskini durdurur. Daha sonra sürücü vitesi doğru bir şekilde yükseltir ya da düşürür. Son olarak debriyaj pedalının bırakılması ile yaylar genişleyerek debriyaj plakasını diske geri iter. Geri giden plaka volana geçer ve araca güç vererek aracın doğru viteste çalışmasını sağlar. Böylelikle baskı balata ne işe yarar sorusuna en doğru yanıt aracın doğru vitese geçişini sağlamaktır şeklinde verilebilir. Manuel araçlarda debriyaj sisteminin doğru çalışmasını sağlayan önemli bir parçadır.

Baskı balataya neler zarar verir?

Yukarıdaki verdiğimiz bilgiler doğrultusunda baskı balata doğru bir şekilde kullanılır ise kullanım ömrü çok uzun olur. Eğer ki doğru vites geçişleri yapamaz ve baskı balatayı zorlar ise bir zaman sonra baskı balata biter. Öyleyse baskı balata arıza belirtileri nelerdir ve baskı balata bittiği nasıl anlaşılır? inceleyelim.

- Aşırı ısınma: Manuel araçlarda debriyaj zaman içinde kayabilir. Bu kaymanın sonucunda debriyaj çok fazla ısı üretir. Üretilen bu ısı ise hem debriyaj hasarına hem de baskı balata diskinin eğrilmesine neden olur.

- Debriyajın yanlış kullanımı: Debriyajı vites geçişlerinde doğru bir şekilde kullanmazsak baskı balata zarar görür. Örneğin yokuş çıkarken debriyaja çok basmak, vitesleri sırası ile geçmemek ve motor freni kullanmak debriyaja doğal olarak da baskı balataya zarar verir.

- Yanlış debriyaj kurulumu: Debriyaj kurulumu doğru bir şekilde yapılmaz ise baskı balataya çok baskı yapar. Bu da zamanla baskı balatanın yatağına zarar verir.

- Baskı balatanın parmaklarının kırılması ya da eğrilmesi: Debriyaj plakasının dişleri yerinden çıkar ve baskı balataya baskı yaparsa baskı balatanın doğru çalışmasını engeller. Bu noktada da vites geçişleri zorlaşır. Bu da kazalara neden olabilir. Sonuç olarak debriyaj ve dişliler bir süre sonra tamamen çalışmayabilir.

- Debriyaj diskinin aşınması: Debriyaj diskinin zamanla aşınması baskı balataya zarar verir. Debriyaj diskinin kayması ilse plakanın metal parçaları baskı balataya sürterek hasar verecektir.

- Debriyaj kablosunun doğru bağlanmaması: Eğer debriyaj kablosu yanlış ve sıkı bağlanır ise baskı balataya sürekli olarak baskı yapar. Bu da debriyaj kayması başta olmak üzere hasara neden olabilir.

Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda belirttiğimiz teknik aksaklıklar baskı balatanın zaman içinde bitmesine neden olur. Aracın verdiği sinyaller ile baskı balatanın bittiğini anlayabilirsiniz. İşte baskı balatanın bittiğini gösteren sinyaller;

- Yokuş çıkarken zorlanma

- Debriyajdan yanık kokusu gelmesi

- Aracın vitese geçmesinde zorlanma

- Aracın güç kavramasında zorlanma

- Aracı yüksek devirde kullanmak zorunda kalma

- Debriyaj pedal direncinin azalması

- Debriyajdan ayağını çekerken ses gelmesi

- Şanzımanın titremesi

- Debriyajın zor kavraması

Sıklıkla Sorulan Sorular

Baskı balta değişimi ne kadar tutar?

Baskı balata değişimi aracın modeline, markasına ve hasarın boyutuna bağlı olarak saptanır. Bu noktada baskı balata hasar tespiti için bir oto ekspertiz veya oto tamirciye aracınızı götürerek bilgi alabilirsiniz. Ortalama 1000 TL ile 1500 TL arasında bir masraf ile baskı balatayı değiştirebilirsiniz.

Baskı balataya ne zarar verir?

Baskı balataya zarar verecek en temel nokta sürücünün aracı doğru kullanmasıdır. Vites geçişlerinin doğru yapılması, yokuşta debriyaja çok yüklenilmemesi gerektiğini sürücü bilmelidir. Bu sayede baskı balataya daha az zarar verir.

Baskı balata ne zaman değiştirilir?

Aracın marka, model ve kullanım durumuna bağlı olarak baskı balata değişim süreci farklılaşır. Bazı sürücüler 40-50 bin kilometrede baskı balatasını değiştirirken bazıları da 80-90 bin kilometrede değiştirmektedir. Bu tamamen sürücünün aracı ne kadar doğru ve pürüzsüz kullandığı ile alakalıdır.

Araçlarımızın her bir parçası, güvenli ve konforlu bir sürüş için birbirine bağlıdır. Özellikle baskı balata gibi önemli bir aktarım parçasının düzenli olarak kontrol edilmesi, sürücülerin araçlarını uzun ömürlü ve sorunsuz bir şekilde kullanmalarını sağlar. Biz, Otoexperim olarak, müşterilerimize araçlarının baskı balata ve benzeri kritik parçalarının durumu hakkında net ve güvenilir bilgiler sunarak, sürücülerin güvenli sürüş deneyimlerine katkıda bulunuyoruz. Siz de aracınızın bakımını aksatmadan, düzenli olarak kontrol ettirerek, yolda karşılaşabileceğiniz olası sorunları önceden önleyebilir ve sürüş güvenliğinizi artırabilirsiniz. Oto ekspertiz hizmetimize başvurarak, aracınızın her anlamda sağlıklı bir durumda olduğundan emin olabilirsiniz.

Whatsapp